“To je napad na RTV Slovenija in novinarstvo”

Slovenija 03. Sep 202122:42 > 23:51 12 komentarjev
Petra Lesjak Tušek
Petra Lesjak Tušek (Žiga Živulovič jr./BOBO)

To je napad na RTV Slovenija in novinarstvo, je po incidentu na nacionalni televiziji povedala predsednica Društva novinarjev Slovenije Petra Lesjak Tušek. "Družbena klima je prerasla do tako sovražne mere, da bo treba ukrepati," opozarja. Novinarji RTV Slovenija pa menijo, da ta incident ni presenetljiv, saj že dlje časa opozarjajo na nemogoče razmere za delo zaradi zasedbe prostora pred glavnim vhodom.

Zanikovalci obstoja koronavirusa, ki že več mesecev protestirajo pred poslopjem RTV v Ljubljani, so vdrli v studio, kjer snemajo dnevno informativno oddajo in Odmeve.

Petra Lesjak Tušek: Gre za eskalacijo sovražnega vzdušja

Predsednica Društva novinarjev Slovenije (DNS) Petra Lesjak Tušek je za N1 povedala, da gre v tem primeru za eskalacijo sovražnega vzdušja, ki je do najbolj brutalnih mej nastrojeno proti novinarjem in medijem v državi.

“To je v bistvu napad na RTV, ki bi ga na nek način, glede na to, da so tam bivakirali že res dolgo obdobje, lahko pričakovali in preprečili,” pravi. Dodala je, da se lahko vprašamo, komu je dejansko v interesu, da se kaj takega sploh zgodilo, glede na to, da razmišljamo, da smo nekaj takega lahko pričakovali.

“To je v bistvu napad na novinarstvo. Zlasti to, kar spremljamo v zadnjem obdobju, ko se v veliki meri hujska tudi predvsem proti novinarjem javne RTV. Tudi to je rezultat vsega tega, kako hitro lahko vse to, kar spremljamo na družbenih omrežjih, to netenje sovraštva, ves čas ustvarjanje nekega nasilnega, naelektrenega vzdušja, zelo hitro prerase v fizično nasilje.

Tanka je meja med verbalnim in dejanskim nasiljem

Kot pravi, so v DNS že dlje časa opozarjali, kako tanka je meja med verbalnim in dejanskim nasiljem. In tak primer se je zdaj zgodil. Na nek način sploh ne moremo biti presenečeni, kolikor smo lahko zgroženi ob nečem takem, prvi predsednica DNS.

RTV Slovenija
Žiga Živulović jr./ Bobo

Kot meni Petra Lesjak Tušek, se v Sloveniji vzdušje na dolgi rok zaostruje. “Očitno je, da tudi novinarji pri nas ne bodo mogli več opravljati svoje naloge,” pravi in dodaja, da ta incident vidi kot napad na RTV in novinarstvo v širšem smislu.

V DNS policijo pozivajo k ukrepanju

Predsednica DNS meni, da je potrebno odločno ukepanje. “Če policija tu ne bo odločno ukrepala, bomo imeli samo še nadaljnjo zaostrovanje,” je povedala in dodala, da je celotna družbena klima prerasla do tako sovražne mere, da bo treba ukrepati, če želimo preprečiti, da se ne zgodi še kaj hujšega, ker tudi kaj hujšega se lahko zgodi, opozarja.

Direktor RTV: Gre za hud napad na našo hišo

Protestniki, ki nasprotujejo cepljenju, in ki že mesece zahtevajo programski čas za “predstavitev svoje resnice”, so danes vdrli v naš studio, je današnje Odmeve začela voditeljica Tanja Starič.

“Najprej naj začnem z dobro novico: govoril sem s pristojnimi in hujših posledic ni, v smislu kakšnih poškodb. Gre pa seveda za hud napad na našo hišo, na javni medij, kar obsojamo v najbolj ostri obliki,” je v Odmevih po incidentu povedal Andrej Grah Whatmough, generalni direktor RTV.

“V teh mesecih je bilo veliko truda vloženega v to, da bi to stanje popravili. Težave so kar precejšnje, kompleksno je pravno stanje – RTV je lastnica stavbe, ni pa lastnica parcele okoli stavbe. Površina je javno dobro, protestniki pa imajo žal dovoljenje, da so tam,” je pojasnil Grah Whatmough.

“S strani vodstva je bilo sprejetih veliko ukrepov, ki pa niso obrodili sadov, kot ste lahko videli. Čaka nas sestanek s pristojnimi, po katerem upam, da se bodo zganili,” je dejal generalni direktor.

“Protesti pred hišo so bili do zdaj razmeroma mirni, čeprav zelo moteči, predvsem za naše novinarje, za informativni program, ki je v prvem nadstropju. Da ne bo prihajalo do podobnih incidentov v prihodnosti, bomo najprej okrepili varovanje. Upam, da bodo pristojni po tem dogodku imeli več posluha za ta problem,” je za konec še dodal generalni direktor RTV.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje