Oglaševalsko razsodišče: Snežičev plakat je do Kordiša žaljiv

Slovenija 04. Maj 202211:31 > 12:02 11 komentarjev
plakati Snežič, Kordiš
Denis Sadiković/N1

Oglaševalsko razsodišče je pritrdilo Pravni mreži za varstvo demokracije in ugotovilo kršitve pri plakatih naročnika ddr. Roka Snežiča, na katerih je upodobljen poslanec Levice Miha Kordiš. Kot so med drugim zapisali, je poslanec na plakatih "upodobljen na način, da je izpostavljen vsaj posmehu pa tudi zaničevanju" ter da "plakat iritira relevanten del splošne javnosti, ki ne pristaja na tak način komunikacije v javnosti in medijih".

Oglaševalsko razsodišče Slovenske oglaševalske zbornice je odločilo, da je pritožba Pravne mreže za varstvo demokracije zaradi spornih plakatov naročnika ddr. Roka Snežiča, usmerjenih zoper Miho Kordiša, utemeljena.

Pravna mreža za varstvo demokracije se je na oglaševalsko razsodišče pritožila zaradi velikega obcestnega plakata, na katerem je upodobljen poslanec Levice Kordiš. Poleg Kordiševe fotografije na plakatu piše: “Si Slovenija to zasluži? KUL poslance.” Po Snežičevih besedah je bilo februarja po Sloveniji nameščenih okoli deset tovrstnih plakatov.

Pravna mreža je v pritožbi menila, da oglas krši določila 2., 7. in 8. člena Slovenskega oglaševalskega kodeksa, ki med drugim določajo, da “oglaševanje ne sme vsebovati ničesar, kar bi posameznike ali skupine lahko žalilo zaradi njihove rasne ali narodnostne pripadnosti, verskega prepričanja, politične pripadnosti, spolne opredeljenosti, zdravstvenega stanja ali invalidnosti in drugih kriterijev razlikovanja”. Nadalje; oglaševanje mora biti skladu z zahtevami kulturnega okolja ter “ne sme iritirati z napadalnostjo in neokusnimi prijemi, prizori, izrazi …”. Prav tako “ne sme prikazovati ali omenjati nikogar (v zasebni ali javni vlogi), ki v to ni privolil”, ter “ne sme izkoriščati javnega ugleda posameznikov na ponižujoč ali žaljiv način”.

Oglaševalsko razsodišče je 11. aprila ugotovilo, da oglas krši določila 8. člena, saj je na plakatu upodobljen Kordiš v mladosti, ki je resda javna oseba, a to ne pomeni, da se lahko njegova podoba v oglaševanju uporabi brez njegovega soglasja. Prav tako krši 7. člen, saj je Kordiš “upodobljen na način, da je izpostavljen vsaj posmehu pa tudi zaničevanju, ob tem pa je mogoče sklepati, da gre za poskus osebne diskreditacije s strani oglaševalca/naročnika objave”. Sporočili so še, da “plakat iritira relevanten del splošne javnosti, ki ne pristaja na tak način komunikacije v javnosti in medijih”.

Miha Kordiš, Levica
Borut Živulovič/BOBO

Razsodišče je prav tako menilo, da je plakat žaljiv do Kordiša zaradi njegove politične pripadnosti oziroma članstva v eni od strank KUL. To pomeni kršitev člena 2.2 Slovenskega oglaševalskega kodeksa.

Snežič je februarja, ko so bili plakati postavljeni, za N1 pojasnil, da se je za njihovo postavitev odločil, “da bi opozoril volilce, kaj se bo zgodilo, če volijo KUL.” Kordiš se po drugi strani zaradi plakatov vidno ni preveč vznemiril. V odzivu nam je povedal, da po njegovem razumevanju Snežič financira volilno kampanjo. “‘Obešanje’ moje najstniške fotografije nam bo pri rezultatu na volitvah prej koristilo kot škodilo,” je februarja komentiral za N1.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje