Ohladilo se bo: kdaj lahko pričakujemo sneg?

Slovenija 15. Nov 202212:38 0 komentarjev
jesen
Profimedia

Jesensko vreme se nadaljuje tudi ta teden. Temperature čez dan bodo nad 5 stopinjami Celzija, pričakovati je občasen dež. Od meteorološke zime nas ločita še dva tedna, a nič ne kaže, da bi sneg že zdaj pobelil nižine. Se pa bo meja sneženja spustila, konec tedna bi lahko snežilo celo na 800 metrih nadmorske višine.

Tako kot danes bodo tudi jutri najvišje dnevne temperature med 8 in 15 stopinj Celzija, napoveduje agencija za okolje (Arso). Pričakovati je mogoče tudi občasen dež, predvsem v sredo, petek in noči s sobote na nedeljo. “Vremenskih motenj bo več. Res je, da bo vsaka ob nekoliko nižjih temperaturah, a bo čez dan živo srebro še nad pet stopinj,” je za N1 povedal Brane Gregorčič.

Postopoma se bo ohladilo, a prav zimsko še ne bo. Čeprav se bo meja snega postopoma nižala, ga po nižinah ta teden še ni mogoče pričakovati. Jutri bo meja sneženja na okoli 2.000 metrih nadmorske višine, v petek bo ta med 1.200 in 1.500, konec tedna pa bi se lahko spustila na 1.000 ali celo 800 metrov nad morjem. Ob koncu tedna je sicer pričakovati manj padavin.

Kdaj pa bi sneg lahko dočakali tudi po nižinah?

Vremenoslovci opozarjajo, da so napovedi za prihodnji teden še negotove. Eden od scenarijev kaže na možnost, da bi se meja sneženja med torkom in sredo predvsem v alpskih dolinah lahko spustila do nižin. A je, tako Gregorčič, to še negotovo, napovedi pa se še spreminjajo.

Kljub občutku, da je tudi november toplejši kot v preteklih letih, pa je Gregorčič pojasnil, da je ta mesec le za odtenek toplejši od povprečja in ne izstopa tako izrazito, kot smo to izmerili oktobra.

Kdaj se začne zima?

Koledarska zima se bo začela 21. decembra, ko je zimski sončni obrat. Trajala bo do 21. marca, ko je pomladansko enakonočje. Meteorološka zima zajema mesece december, januar in februar, na južni polobli pa junij, julij in avgust.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!