Okoli spomenika na Prešernovem trgu gradbena ograja

Slovenija 18. Maj 202222:49 > 19. Maj 2022 10:13 0 komentarjev
Prešernov spomenik
N1

Če ste se sprehodili po središču Ljubljane, ste verjetno opazili, da je okoli spomenika na Prešernovem trgu postavljen gradbeni oder. Restavratorji pregledujejo stanje brona oziroma patine.

Ekipa N1 se je zvečer sprehodila po središču Ljubljane in opazila, da je okoli spomenika največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna postavljen gradbeni oder. Kot je razvidno z gradbiščne table, bo Zavod za varstvo kulturne dediščine opravil izdelavo konservatorskega načrta za spomenik. Investitor je Mestna občina Ljubljana (Mol).

Na občini odgovarjajo, da na spomeniku restavratorji pregledujejo stanje brona oziroma patine, nato pa bodo pripravili konservatorski načrt za obnovo bronastih spomenikov. Pred tem so bile iste preiskave izvedene že na spomeniku Valentina Vodnika na tržnici in Valvasorjevem spomeniku pred Narodnim muzejem Slovenije. Pregled bo trajal do 24. maja, vrednost del pa je 18.600 evrov.

Prešernov spomenik
N1

Prešernov spomenik Prešernov spomenik
Marko Rabuza/N1
Prešernov spomenik Prešernov spomenik
Marko Rabuza/N1
Prešernov spomenik Prešernov spomenik
Marko Rabuza/N1

Prešernov spomenik je bil odkrit jeseni 1905 in je delo arhitekta Maksa Fabianija in kiparja Ivana Zajca. Spomenik prikazuje Prešerna in nad njim muzo pesništva, ki drži lovorovo vejico. Z enega od pročelij na bližnji Wolfovi ulici proti njemu simbolično zre kip Prešernove ljubezni Primičeve Julije.

Vir: Visit Ljubljana

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!