Okoljevarstveniki spet opažajo onesnaženje vode pod gradbiščem drugega tira

Slovenija 23. Dec 202212:57 0 komentarjev
onesnaženje, drugi tir
Alpe Adria Green

Člani organizacije Alpe Adria Green so ob gradbišču drugega tira ponovno opazili onesnaženje vode. Podobno onesnaženje hudournikov v bližini gradbišča so pri isti organizaciji opazili že avgusta.

Okoljevarstvena organizacija Alpe Adria Green (AAG) je sporočila, da blizu Gabrovice pri Črnem Kalu od začetka novembra opažajo iztekanje neznane snovi z gradbišča drugega tira, zaradi česar je voda v hudournikih bele barve. Kot so pojasnili, so obvestili odgovornega v podjetju 2TDK, zatem pa so delavci začeli ob hudournikih nalagati vreče mulja.

Vodo, ki je zaradi neraztopljenih snovi bele barve, so opazovalci iz AAG odkrili pod betonarno v bližini avtocestnega izvoza za Črni Kal. Ugotovili so še, da so se te snovi kot mulj nalagale v hudournikih Zajurkovec in Podravja blizu vasi Gabrovica.

V AAG trdijo, da so na gradbišču to snov mešali z vodo in jo spuščali mimo usedalnikov za kontrolirano zbiranje ter odvajanje odpadnih voda.

Kot so sporočili, so člani “eko patrulje” zadevo spremljali in o tem obvestili odgovornega v projektnem podjetju 2TDK. Po njihovih besedah je bil rezultat obvestila ta, da so delavci gradbenih podjetij v začetku decembra mulj spravili v bele vreče in jih deponirali na obrežju hudournika Zajurkovec.

V četrtek so si “eko patrulje” spet ogledale območje. Spet so opazile in tudi fotografirale belo vodo, ki počasi odteka z gradbišča, ter odložene vreče mulja.

Okoljevarstveniki opozarjajo, da mulj v potoku lahko zamaši dihalne poti rakom, žuželkam, polžem in školjkam, onemogoča prodiranje svetlobe v vodo in s tem fotosintezo ter odvzema divjadi vir pitne vode.

Kot so še sporočili iz AAG, so izpuste prijavili koprski enoti Inšpektorata RS za okolje.

Na inšpektoratu so avgusta ob podobni prijavi vdora mulja za STA pojasnili, da ne utegnejo obravnavati vsakega takšnega primera, saj prejmejo več pobud za izvedbo nadzorov, kot jih lahko tekoče obravnavajo. Poudarili so, da ne obravnavajo prijav, ampak ob kršitvah ukrepajo po uradni dolžnosti. Ob prejetih informacijah se inšpektorji za morebitni nadzor odločajo samostojno, primeri onesnaženja vode, ki ne ogrožajo življenj, pa nimajo najvišje prioritete, so še pojasnili.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.