Okuženih s koronavirusom po oceni Logar v populaciji več, kot kažejo podatki

Koronavirus 20. Jun 202219:16 1 komentar
Mateja Logar: epidemija
Žiga Živulović jr./BOBO

V Sloveniji po razmeroma umirjenem epidemičnem stanju v maju in začetku junija število dnevno potrjenih okužb s koronavirusom nekoliko narašča. Infektologinja Mateja Logar ocenjuje, da se vsak dan okuži od tri do štirikrat več posameznikov, kot zaradi manjšega obsega testiranja kažejo uradni podatki, zato predlaga povečanje dostopa do testiranja.

V primeru prejšnjih različic koronavirusa je ob dobro delujoči mreži testiranja po besedah infektologinje Mateje Logar veljalo, da je v populaciji približno dvakrat toliko okuženih, kot so jih potrdili s testiranjem. Trenutno pa je zaradi manjšega obsega testiranja v populaciji od tri do štirikrat več okuženih, kot kažejo uradne številke, je ocenila za STA.

To se po njenih besedah kaže tudi v bolnišnicah. Na oddelkih se število hospitaliziranih zaradi covida-19 sicer ne povečuje, se pa veča število bolnikov, ki v bolnišnico pridejo zaradi drugih težav in jim ob sprejemu potrdijo okužbo s koronavirusom. Kot je poudarila, bodo v bolnišnicah zato na oddelkih interne medicine, kirurgije in drugje morali pripraviti t. i. rdeče cone za sprejem bolnikov, ki so pozitivni na koronavirus.

Število okuženih v Sloveniji raste zaradi širjenja podrazličic omikrona BA.4 in BA.5, je poudarila. Kot je dodala, se s precej velikim izbruhom koronavirusnih okužb zaradi širjenja omenjenih različic srečujejo na Portugalskem, v Nemčiji in v Avstriji.

Na srečo gre za različici, ki pretežno prizadeneta zgornja dihala, ne pa v tolikšni meri spodnjih dihal, kot je bilo značilno ob širjenju koronavirusone različice delta, je pojasnila. To pomeni, da hujših zapletov ob okužbi pri večini posameznikov ni pričakovati. Sta pa po njenih besedah različici BA.4 in BA.5 še bolj prenosljivi kot različici BA.1 in BA.2, ki sta v Sloveniji prevladovali v spomladanskih mesecih: “To predstavlja dodatno težavo (…), zaradi tega lahko sledi zelo hiter porast števila novo okuženih.”

Predhodna okužba z eno prejšnjih podrazličic omikrona po njenih besedah namreč ne zagotavlja dolgotrajne odpornosti na ponovne okužbe. Tisti, ki so okužbo preboleli pred začetkom februarja, zato niso zaščiteni pred ponovno okužbo s koronavirusom. Predhodna okužba sicer na srečo dobro ščiti pred težjim potekom bolezni, izjema so posamezniki z oslabelim imunskim sistemom in pridruženimi boleznimi.

Število okužb naj bi se umirilo v drugi polovici poletja

Glede na napovedi bi se število okužb v drugi polovici poletja lahko začelo umirjati. “Upajmo, da bomo pred jesenjo stanje uspeli umiriti, da ne bodo bolnišnice že pred jesenskim valom beležile visoke številke hospitaliziranih,” je poudarila.

PROFIMEDIA

Uvedbe izrazitih epidemičnih ukrepov sama ne pričakuje, spodbuja pa posameznike s tveganjem za težji potek bolezni, da se cepijo s poživitvenim odmerkom cepiva proti covidu-19. Prav tako priporoča izogibanje krajem, kjer se druži večje število ljudi, in opominja, da stroka nošnjo zaščitnih mask še vedno priporoča.

“Nekoliko smo pozabili, da moramo, če smo bolni, ostati doma, in ne hoditi v službo ali na obiske,” je dejala. Po njeni oceni bi bilo zato treba povečati število testirnih točk in izboljšati dostopnost do testiranja na koronavirus, da bi ljudje vedeli, če so okuženi s koronavirusom, in v tem primeru ostali doma.

Jeseni bodo po napovedih na voljo cepiva proti covidu-19, ki bodo prilagojena različici omikron in bodo po oceni Logar najverjetneje priporočena tudi za splošno populacijo. Cepljenje s četrtim odmerkom oziroma drugim poživitvenim odmerkom je v Sloveniji namreč trenutno priporočeno le imunsko oslabelim posameznikom. Evropska agencija za zdravila (Ema) je prejšnji teden začela tekoči pregled različice cepiva proti covidu-19 podjetja Pfizer, prilagojenega različici omikron. Prav tako je začela s pregledom cepiva podjetja Moderna, ki je prilagojeno omenjeni različici.

Čeprav cepivi nista bili izdelani posebej za podrazličici omikrona BA.4 in BA.5, Logar pričakuje, da bosta tudi proti omenjenima različica delovali bolje, kot obstoječa cepiva proti covidu-19, ki omikronu niso prilagojena.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje