Olaj: Slovenska gibanja manj nasilna od skupin iz tujine

Slovenija 26. Avg 202120:23 0 komentarjev
Anton Olaj
Anton Olaj (Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO)

S policije so po sredinem zaslišanju na Knovsu sporočili, da je generalni direktor policije Anton Olaj na zaslišanju dejal, da so zaznali prisotnost "posameznih subkulturnih gibanj", njihova krepitev pa da je neposredno vezana na krepitev polarizacije evropskega političnega prostora.

Prvi mož policije Anton Olaj je na sredinem zaslišanju na Knovsu pojasnil, da je policija med izvajanjem nalog za “pravočasno odkrivanje in preprečevanje odklonskih ravnanj zaznala prisotnost posameznih subkulturnih gibanj”.

Kot so danes sporočili s policije, je Olaj pred parlamentarno komisijo za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) pojasnil, da je delovanje policije nujno vezano na pojav kaznivega dejanja ali prekrška s strani oz. v povezavi s tovrstnimi skupinami ali posamezniki. Izpostavil je, da če so nekateri pojavi in že sama simbolika v tujini kaznivo dejanje, v Sloveniji ni tako.

“Posamezne subkulture, ki bi jih lahko označili za skrajne, se po naših ugotovitvah nasilju (praviloma) izogibajo,” je zatrdil Olaj. Zagotovil je, da bo policija ob izpolnjenih zakonskih pogojih nemudoma ukrepala.

Tesno sodelovanje s tožilstvom

Da je pravočasno odkrivanje nujno za omejevanje vseh oblik ekstremizma, posebej tistega, ki se lahko spremeni v nasilni ekstremizem, se po zagotovilih Olaja v policiji zavedajo. Zato so usmerjeni k prepoznavanju dejavnikov, ki omogočajo pogoje za nastanek in krepitev ekstremizma. Po navedbah Olaja so pozorni na marsikaj, od prvih sovražnosti posameznika in skupine v določenem okolju, krepitve nestrpnosti, pa vse do pojavov opravičevanja nasilja in pozivanja oz. ščuvanja k nasilju.

Tesno sodelujejo s tožilstvom, z namenom učinkovitejšega zavarovanja dokazov in preiskovanja, pomembno je tudi sodelovanje s tujimi partnerji ter načrtno usposabljanje policistov na vseh ravneh, so Olajeve besede v današnjem sporočilu za javnost povzeli na policiji.

#related-news_0

Krepitev različnih ekstremizmov

Pristojne EU agencije in varnostni organi EU ugotavljajo krepitev različnih ekstremizmov, nekateri novi delujejo tudi na meji dovoljenega, je članom Knovsa še pojasnil Olaj. Tako nekatera tradicionalna kot tudi nova subkulturna gibanja, ki nastajajo po vzoru tujine, pa pogosto združujejo posameznike, ki so sovražni, nestrpni do drugačnih, opravičujejo nasilje za dosego ciljev in podobno, je povzel generalni direktor policije. Po njegovi oceni pa slovenska gibanja ne dosegajo stopnje nasilnosti skupin iz tujine.

Olaj je dejal, da slovenska policija tesno sodeluje s tujimi partnerskimi službami, Slovenija pa je vpeta v oblikovanje evropskih in regionalnih politik omejevanja ekstremizma. Zagotovil je tudi, da bo policija vedno sodelovala s Knovsom v okviru njenih zakonsko določenih pristojnosti.

Knovs je na sredini seji obravnaval aktivnosti služb v zvezi z delovanjem skrajno desnih gibanj. Kot je po seji pojasnil predsednik Knovsa Matjaž Nemec (SD), niso dobili vseh odgovorov. Zato je komisija po njegovih besedah prisiljena vztrajati pri povabilu premierja Janeza Janše “kot ključnega akterja, zato da prepreči porast nacizma v kakršnikoli obliki”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!