Olajšava za vzdrževane družinske člane: do kdaj je treba vložiti vlogo

Slovenija 01. Jan 202419:15 0 komentarjev
Družina
Foto: PROFIMEDIA

Če med letom niste uveljavljali posebne olajšave za vzdrževane družinske člane, lahko na finančni urad vložite vlogo. Do kdaj je rok, kako se olajšava uveljavlja, komu se bolj izplača? Odgovarjamo na najpogostejša vprašanja.

Kdo je lahko vzdrževani družinski član?

Vsak otrok do dopolnjenega 18. leta. Poleg tega pa pod določenimi pogoji tudi otroci, ki so starejši, zakonski partnerji in tudi starši. Kakšni so pogoji, lahko preberete v tem dokumentu.

Kako se uveljavlja olajšava?

Vzdrževane družinske člane lahko uveljavljate na mesečni ravni pri izračunu akontacije dohodnine ali na letni ravni pri informativnem izračunu dohodnine.

Kakšna je razlika med mesečnim in letnim uveljavljanjem olajšave?

Če uveljavljate olajšavo na mesečni ravni, boste imeli višjo mesečno neto plačo. Če olajšavo uveljavljate na letni ravni pri informativnem izračunu dohodnine, pa boste plačali manj dohodnine oziroma dobili več dohodnine nazaj. V vsakem primeru pa bo na dolgi rok znesek na vašem računu na koncu isti.

Kako olajšavo uveljavljam na mesečni ravni?

Če želite olajšavo uveljavljati na mesečni ravni, svojemu delodajalcu kadarkoli med letom prinesete prinesete izpolnjen obrazec, ki se imenuje “Obvestilo o uveljavljanju olajšave za vzdrževane družinske člane pri izračunu akontacije dohodnine”, lahko pa ga dobite na spletnih straneh e-davki.durs.si.

Kako vidim, ali že uveljavljam olajšavo na mesečni ravni?

Če uveljavljate olajšavo na mesečni ravni, bo to razvidno tudi iz plačne liste, kjer bo pisal znesek olajšave.

Kako olajšavo uveljavljam na letni ravni in kdaj je rok?

Če med letom niste uveljavljali olajšave ali pa če želite medletno olajšavo spremeniti, morate najpozneje do 5. februarja vložiti vlogo za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane pri informativnem izračunu dohodnine, če boste vlogo oddali v papirnati obliki. Če pa boste vlogo oddali preko eDavkov, lahko to storite najpozneje do 20. februarja, saj bo elektronski portal ostal odprt v času vnosa podatkov iz papirnatih vlog.

Kako vložim vlogo?

Vlogo lahko vložite prek mobilne aplikacije eDavki (Android, IOS), kjer je na voljo predizpolnjena vloga, s podatki iz zavezančeve zadnje vložene vloge. Vlogo je mogoče vložiti tudi elektronsko preko sistema eDavki. Vlogo pa lahko oddate tudi osebno ali po pošti na pristojni finančni urad.

Ali je ob oddaji vloge treba plačati takso?

Ne, postopek je brezplačen.

Kaj, če zamudim rok?

Če ste zamudili rok 5. februarja in bi želeli uveljavljati olajšavo za vzdrževane družinske člane, lahko vložite ugovor zoper informativni izračun dohodnine, ki ga boste prejeli najpozneje do 15. 6. tekočega leta za preteklo leto. Preberite več o tem, kako vložiti ugovor.

Komu se bolj izplača uveljavljati olajšavo?

Bolj se izplača, če olajšavo za otroka uveljavlja starš, ki ima višjo plačo.

Ali lahko nekaj mesecev olajšavo uveljavlja en starš, nekaj mesecev pa drugi starš?

Da, to je mogoče.

Kaj, če se starša ne moreta sporazumeti, kdo bo uveljavljal olajšavo?

Če se ne moreta sporazumeti, se vsakemu od staršev prizna polovica olajšave.

Kaj, če sploh ne uveljavljam olajšave?

Če ne uveljavljate olajšave niti na mesečni niti na letni ravni, boste prejeli informativni izračun dohodnine, v katerem olajšava ne bo upoštevana. Zaradi tega boste morali plačati več dohodnine oziroma boste imeli manjše vračilo dohodnine, kot bi imeli, če bi uveljavljali olajšavo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!