Omenjalo se ga je kot možnega Šarčevega naslednika, a odhaja v pokoj

Slovenija 17. Jun 202416:44 4 komentarji
Rudi Medved
Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO

Po izvolitvi Marjana Šarca za evropskega poslanca se je kot njegovega možnega naslednika na čelu obrambnega ministrstva omenjalo tudi državnega sekretarja na tem resorju Rudija Medveda. A se to ne bo zgodilo. Vlada je namreč na dopisni seji Medveda razrešila z državnosekretarskega mesta, saj odhaja v pokoj.

Na današnji dopisni seji je vlada odločila o razrešitvi državnega sekretarja na ministrstvu za obrambo Rudija Medveda. Kot so navedli v sporočilu za javnost, je vlada na predlog ministra za obrambo Marjana Šarca izdala odločbo, s katero bo Medveda 14. julija 2024 razrešila s funkcije državnega sekretarja na ministrstvu.

Odstopno izjavo za razrešitev s funkcije državnega sekretarja je podal Medved sam. “Upokojil se bom po 40 letih delovne dobe, kar sem že nekaj časa načrtoval,” nam je popoldne informacijo o upokojitvi potrdil Medved.

To pomeni, da ni v igri za ministra za obrambo, kar se je ugibalo po evropskih volitvah. Po tem, ko je bil namreč minister za obrambo Šarec izvoljen za evropskega poslanca, je premier Robert Golob dejal, da je z delom obstoječe ekipe obrambnega resorja zadovoljen, zato bo razmišljal tudi o iskanju novega kandidata za ministra znotraj te ekipe. Kot je znano, je poleg Medveda državni sekretar na obrambnem ministrstvu še Damir Črnčec.

Medved je na mestu državnega sekretarja zadolžen za koordinacijo delovanja Uprave za zaščito in reševanje, Uprave za vojaško dediščino ter za sodelovanje z reprezentativnimi sindikati na področju obrambe in poklicnih gasilcev. Vodil je tudi komisijo za pripravo izhodišč za postavitev spomenika slovenske osamosvojitve v Ljubljani. Ideja o spomeniku osamosvojitve je znova zaživela po tistem, ko se je zanjo maja lani na slovesnosti ob 78. obletnici osvoboditve Vrhnike zavzel nekdanji predsednik republike Milan Kučan.

Komisija pod Medvedovim vodstvom je v slabem letu od ustanovitve izbrala lokacijo spomenika, vlada pa jo je v začetku maja potrdila. Kot je takrat dejal podpredsednik vlade Matej Arčon, bo spomenik stal na Trgu republike “tam, kjer je prvič zaplapolala slovenska zastava”. Za izdelavo spomenika je napovedal javni mednarodni natečaj.

Rudi Medved je bil v svoji politični karieri tudi minister: v času vlade Marjana Šarca je bil na čelu ministrstva za javno upravo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje