Premier Golob pred novo nalogo: koga bo postavil na čelo ministrstva za obrambo?

Slovenija 10. Jun 202418:57 4 komentarji

V Bruselj kot evropski poslanec odhaja aktualni obrambni minister Marjan Šarec, ki je bil s šestega mesta kandidatne liste največje koalicijske stranke Gibanja Svoboda izvoljen na podlagi preferenčnih glasov. Prejel jih je 14.473, kar pomeni, da bo po potrditvi njegovega evropskega mandata premier Robert Golob moral izbrati novega obrambnega ministra. Bi lahko to postal eden od dveh aktualnih državnih sekretarjev na ministrstvu?

V ponedeljkovih zgodnjih jutranjih urah, ko je postalo jasno, da bo obrambni minister Marjan Šarec postal evropski poslanec, so se začele pojavljati prve špekulacije in govorice, kdo bi lahko prišel na čelo obrambnega resorja.

Kot enega glavnih kandidatov za to mesto se omenja aktualnega državnega sekretarja na obrambnem ministrstvu Damirja Črnčeca, ki velja za Šarčevega političnega sopotnika, bil je namreč državni sekretar za nacionalno varnost v kabinetu predsednika vlade, ko je bil Šarec premier. Leta 2012 ga je druga vlada Janeza Janše postavila na čelo Slovenske obveščevalno-varnostne službe (Sova), kasneje pa se je skupna politična pot Janše in Črnčeca razcepila.

Šarec je na novinarsko vprašanje, ali bi za novega obrambnega ministra priporočil Črnčeca, odgovoril: “Mislim, da je še prezgodaj govoriti o tem. Zdaj je zgodnje ponedeljkovo jutro, ki še ni pametnejše od večera. Mislim, da je treba še malo počakati in se ne prenagliti. Je pa seveda dejstvo, da bo nekdo moral priti na to mesto. Verjamem, da bo izbira dobra.”

Tudi premier Robert Golob je bil po razglasitvi rezultatov evropskih volitev o morebitnem Šarčevem nasledniku skop z napovedmi. Dejal je le, da si bo vzel nekaj časa za premislek, in dodal, da je z delom obstoječe ekipe ministrstva za obrambo zadovoljen, zato bo razmišljal tudi o iskanju novega kandidata za ministra znotraj obrambnega resorja.

Črnčec se danes na naša sporočila in klice ni odzval.

Damir Črnčec in Marjan Šarec
Damir Črnčec in Marjan Šarec (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Po besedah naših virov pa naj bi se kot možnega kandidata za obrambnega ministra pojavljalo ime tudi drugega državnega sekretarja na tem ministrstvu Rudija Medveda.

Medved je za N1 dejal, da so to samo govorice, o katerih sam ni niti obveščen. “Sploh ne razmišljam o tem, jaz sem državni sekretar na obrambnem ministrstvu. Tudi zanikati ne morem govoric, ker prvič slišim o tem,” je na vprašanje, ali bi ga zanimal položaj ministra za obrambo, odgovoril Medved.

Medved je na obrambnem ministrstvu zadolžen za koordinacijo delovanja Uprave za zaščito in reševanje, Uprave za vojaško dediščino ter za sodelovanje z reprezentativnimi sindikati na področju obrambe in poklicnih gasilcev. V času vlade Marjana Šarca pa je zasedal mesto ministra za javno upravo.

Rudi medved.
Rudi Medved. (Foto: Borut Živulović /BOBO)

Naši viri ob tem ocenjujejo, da bi Damir Črnčec težko prejel podporo preostalih dveh koalicijskih strank, predvsem Levice. Spomnimo, Črnčec je že dolgo časa trn v peti stranke Levica zaradi njegovih preteklih stališč do migracij in sodelovanja z Janševo SDS. V Levici prav tako niso bili zadovoljni, ko je Šarec ob začetku mandata aktualne vlade predlagal Črnčeca za svojega državnega sekretarja.

Predsednik SD Matjaž Han o tem, ali bi lahko Črnčec zasedel mesto obrambnega ministra, v ponedeljek zgodaj zjutraj ni želel špekulirati. “Ta trenutek me to ne zanima. Kdo bo nov minister, je stvar pogovorov v naslednjih tednih,” je dejal Han.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje