Kje bo spomenik osamosvojitve? Izbira lokacije se je zdela najlažja, a ni bila

Slovenija 09. Maj 202414:31 4 komentarji

Vlada je sprejela odločitev, da bo spomenik slovenske osamosvojitve stal na Trgu republike. Potrditev lokacije pomeni, da bo vlada lahko razpisala javni natečaj za spomenik.

Podpredsednik vlade Matej Arčon je na novinarski konferenci po seji vlade povedal, da je vlada sprejela stališča in izhodišča za postavitev spomenika osamosvojitve.

Lokacijo spomenika je v manj kot enem letu določila 23-članska komisija. Člani so se odločili, da bo spomenik osamosvojitve stal na Trgu republike. “Tam, kjer je drog z zastavo, kjer je prvič zaplapolala slovenska zastava,” je pojasnil Arčon. Za izdelavo spomenika je napovedal javni mednarodni natečaj.

Po Arčonovih besedah bo spomenik sporočal, da je enotnost družbe v samem procesu osamosvajanja. Ob tem je spomnil, da se približuje dan državnosti, ki ga obeležujemo 25. junija.

Ravno lokacija najbolj ‘zapletla’ delo komisije

Prej omenjeno komisijo za pripravo izhodišč za postavitev spomenika slovenske osamosvojitve je vodil državni sekretar na ministrstvu za obrambo Rudi Medved. Marca je v pogovoru za N1 povedal, da je komisija sprva predvidevala, da bo ravno izbira lokacije najlažje opravilo, a da se jim je prav zaradi izbire same lokacije delo v komisiji zavleklo dlje, kot je pričakoval.

“O sporočilni vrednosti spomenika se vsi strinjamo, že ves čas pa je največ razprave o lokaciji. Vemo, da neko lokacijo moramo predlagati, ker bo to izhodišče za pripravo javnega natečaja,” je pojasnil. Vsi so se sicer strinjali, da je Trg republike simbolno najprimernejši, a je trg arhitekta Edvarda Ravnikarja razglašen za kulturni spomenik državnega pomena. To pomeni, da je zelo oteženo kakorkoli spreminjati njegovo podobo.

Razmislek, da bi se osamosvojitvi kot velikemu državotvornemu dejanju slovenskega naroda častno oddolžili s spomenikom, je maja lani na proslavi ob 78. obletnici osamosvojitve Vrhnike predlagal prvi predsednik samostojne Slovenije Milan Kučan. Ob tem je tudi dejal, da bi tak spomenik lahko stal na Trgu republike. Štiri dni kasneje je predsednik vlade Robert Golob dejal, da bo “vlada prevzela pobudo”. Postopek za začetek pogovorov za postavitev spomenika osamosvojitve je vlada začela 11. maja lani, komisijo pa ustanovila v sredini junija.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje