V Sloveniji potrdili prvi primer opičjih koz

Slovenija 24. Maj 202207:46 > 15:27 2 komentarja
Opičje koze
PROFIMEDIA

V Sloveniji so tudi uradno potrdili prvi primer opičjih koz. Moški se je po naših informacijah vrnil iz tujine, in sicer s Kanarskih otokov.

Kot smo ekskluzivno poročali zjutraj, so pri bolniku, za katerega so v ponedeljek posumili, da je zbolel za opičjimi kozami, potrdili bolezen. Moški se je po naših informacijah vrnil iz tujine, s Kanarskih otokov. Bolnika v ponedeljek niso hospitalizirali na infekcijski kliniki v UKC Ljubljana, za danes informacij še ni.

Kaj so opičje koze?

Opičje koze povzroča virus, soroden virusu, ki je kriv za bolezen črnih koz, ki je bila z globalno kampanjo cepljenja izkoreninjena leta 1980. Simptomi pri okužbi z virusom opičjih koz so lahko blagi ali resni. Sprva se pojavijo simptomi, podobni gripi, kot so vročina, bolečine v mišicah in otekle bezgavke. Pozneje pa lahko nastanejo izpuščaji in rane, ki so občasno tudi boleče.

Bolezen se na ljudi prenese z živali – praviloma z glodalcev in primatov – in se najpogosteje pojavlja v tropskih gozdnatih predelih osrednje in zahodne Afrike. Prenaša se tudi med ljudmi, in sicer ob stiku s kožnimi ranami okuženega ali ob stiku z materiali, ki so se dotikali kože okuženega. Prav tako se lahko okuži z izmenjavo telesnih tekočin ali kapljično.

Opičje koze
Dado Ruvic/REUTERS

Okužba se širi med osebami, ki so med seboj v tesnem stiku. V skupkih primerov, ki se trenutno pojavljajo v nekaterih evropskih državah, pa ne gre za uvožene primere, kar je nenavadno, pač pa največkrat za moške, ki imajo spolne odnose z moškimi.

Klinični potek opičjih koz je običajno blag. Simptomi bolezni so zvišana telesna temperatura, glavobol, bolečine v mišicah, otekle bezgavke, mrzlica in izčrpanost. Običajno se razvije tudi izpuščaj. Ta se pogosto začne na obrazu, nato pa se razširi na druge dele telesa, vključno z genitalijami. Več podrobnosti o opičjih kozah si lahko preberete tukaj.

Več primerov od začetka maja

V Evropi in Severni Ameriki od začetka maja zaznavajo več primerov okužb z virusom opičjih koz, ki se sicer pojavlja v tropskih gozdnatih predelih v osrednji in zahodni Afriki. Rosamund Lewis iz WHO je dejala, da so v preteklih letih že potrjevali okužbe z virusom opičjih koz zunaj endemičnih držav, a dodala, da so tokrat prvič številčne okužbe med ljudmi, ki niso potovali na endemična območja.

Po besedah direktorice Evropskega centra za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC) Andree Ammon pri vseh dosedanjih potrjenih primerih opažajo blage simptome. Čeprav je poudarila, da je nevarnost širjenja med splošno populacijo zelo majhna, je dodala, da je verjetnost nadaljnjih prenosov okužb med ljudmi z več spolnimi partnerji velika.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje