Opozicija meni, da se bo višina premije tudi po spremembi zakona višala

Slovenija 25. Maj 202316:19 > 20:25 komentar
ZZZS ilustracija
Žiga Živulović jr./BOBO

Poslanci so v nadaljnjo obravnavo poslali predlog novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki predvideva preoblikovanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. V koaliciji pravijo, da gre za nujen odgovor na napovedane podražitve zavarovalnic, medtem ko v opoziciji opozarjajo na nekatere pomanjkljivosti novele.

Poslanci DZ so s 53 glasovi za in 28 glasovi proti odločili, da je novela zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki predvideva preoblikovanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, primerna za nadaljnjo obravnavo. Novelo so podprli v koalicijskih SD, Levica in Svoboda, proti pa so glasovali v opozicijskih SDS in NSi.

Po predlogu novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki so ga v parlamentarni postopek vložili v Svobodi, bi dopolnilno zdravstveno zavarovanje prenesli v obvezno zdravstveno zavarovanje v obliki plačil obveznega zdravstvenega prispevka v enotnem fiksnem znesku, in sicer v višini 35 evrov mesečno, z možnostjo valorizacije enkrat letno. Zavezanci za plačilo prispevka bi bili vsi zavezanci za plačilo obveznega zdravstvenega zavarovanja, prejemnik sredstev pa bi bil po novem Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), in ne več tri zasebne zavarovalnice.

V Svobodi so poudarili, da bo ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanje zgodovinski trenutek. Dopolnilno zavarovanje je v zadnjih 20 letih namreč skušalo ukiniti več vlad, ki pa so nad ukinitvijo dvignile roke same ali po namigu interesnih skupin, so povedali. Poslanka Svobode Nataša Avšič Bogovič je povedala, da v poslanski skupini novelo podpirajo, ker so bile napovedane podražitve dopolnilnega zavarovanja brez dodatnih ukrepov, ki bi izboljšale kakovost in dostopnost zdravstvenega varstva, nedopustne. Ker je zdravstvo vse dražje, pa so v zakonu predvideli proračunsko varovalko, je poudarila.

To, da dopolnilno zavarovanje ponujajo tri zavarovalnice, ne znižuje cene, pač pa vedno znova vodi v sočasen dvig premij, je opozorila poslanka SD Bojana Muršič. Poslanci Svobode so sicer, tako Muršič, v nasprotju s pričakovanjem javnosti predlagali, da se pri preoblikovanju dopolnilnega zavarovanja ohrani sistem enake premije za vse. Kljub temu bodo v SD novelo podprli, saj podpirajo združitev obeh zavarovanj v eno, nato pa se bodo v koaliciji dogovorili o pravičnejšem načinu določanja višine zdravstvenih prispevkov, je napovedala.

Za ukinitev dopolnilnega zavarovanja so tudi v Levici. Med razlogi je poslanec Miha Kordiš naštel njegovo neučinkovitost, saj komercialne zavarovalnice po njegovih besedah skozi neupravičeno visoke režijske stroške zadržijo veliko denarja, ter nesolidarnost prispevka. Novela po njegovih besedah dosega prvi cilj, zato jo bodo v Levici podprli. Za zagotavljanje solidarnosti dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pa sta na voljo dve možnosti, je dodal. Pri prvi gre za prilaganje višine prispevka za dopolnilno zavarovanje višini posameznikovih dohodkov, pri drugi pa za sistemski prenos dopolnilnega zavarovanja v obvezno in solidarni popravek prispevnih stopenj. V koaliciji se bodo morali dogovoriti, po kateri poti bodo šli, v Levici pa bi bili zadovoljni s katerokoli od možnosti, je dejal.

V Levici se ob tem zavzemajo za popravek 23. člena predloga novele na način, da bo jasno zapisano, da prekinitve nosečnosti, hormonske terapije, kontracepcijo in druge zdravstvene storitve, povezane z reproduktivnim zdravjem, krije obvezno zdravstveno zavarovanje. V Svobodi so sicer že pred časom napovedali, da bodo z ustreznimi dopolnili nedvoumno opredelili vse pravice.

Opozicija sprašuje, kaj lahko pričakujejo bolniki?

V opoziciji pa so tekom razprave opozarjali, da predlog novele ne predvideva ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, pač pa zgolj njegovo preoblikovanje, dopolnilno zavarovanje pa bi bilo po novem obvezno. Na te očitke so v koaliciji odgovarjali, da je dopolnilno zavarovanje trenutno prostovoljno le na papirju, saj si večina ljudi doplačil ne zmore privoščiti. Prav tako so se spraševali, kako bo potekalo obračunavanje preoblikovanega dopolnilnega zavarovanja brezposelnim in kmetom. Opozorili so tudi na kratek rok do uveljavljanja sprememb. Prav tako so bili kritični do preusmeritve vseh sredstev k ZZZS, ki po njihovi oceni pri upravljanju z denarjem ni najbolj učinkovit.

V SDS so opozorili, da novela zakona ob preoblikovanju dopolnilnega zavarovanja predvideva ohranitev enake ravni pravic. To je po njihovem mnenju nemogoče, saj so zavarovalnice, ki nudijo dopolnilno zavarovanje, ravno zaradi zagotavljanja iste enake ravni pravic predlagale povišanje prispevkov, ker “se vse draži”. Kot je opozorila poslanka SDS Alenka Jeraj, se bo s tem problemom soočil tudi ZZZS, zato se sprašuje, kaj lahko pričakujejo bolniki. Opozorila je tudi, da zakon ne upošteva različnih kategorij ljudi, ki vsi niso redno zaposleni. Ker menijo, da novela zakona in sprememba prostovoljnega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v obvezen prispevek ni domišljena in ni pripravljena tako, kot bi bilo treba, v SDS novele ne podpirajo.

Alenka Jeraj
Borut Živulović/BOBO

Noveli nasprotujejo tudi v NSi. Poslanka Iva Dimic je opozorila, da se bo preoblikovano dopolnilno zavarovanje enkrat letno valoriziralo, to pa da pomeni, da se bo višina premije vsako leto zvišala. Opozorila je tudi, da so se Slovenci, ki delajo v tujini, doslej lahko odločili, da dopolnilnega zavarovanja ne bodo plačevali, novela pa predvideva obvezen prispevek.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.