Opozicija: Plačna vprašanja je treba reševati znotraj enotnega sistema

N1 video 01. Feb 202218:23 0 komentarjev
Zdravnica s stetoskopom
BOBO

Zahteve zdravnikov po višjih plačah bi bilo treba urejati znotraj enotnega plačnega sistema v javnem sektorju, po dogovoru ministrstva za zdravje in zdravnikov ocenjuje opozicija. Izstop posameznih poklicnih skupin bi povzročil plaz zahtev, razpad sistema pa bi pomenil, da bi največ pridobili tisti poklici, ki s stavko najbolj prizadenejo življenja ljudi, opozarjajo poslanci.

Ministrstvo za zdravje in predstavniki zdravnikov so po neuradnih informacijah sinoči sklenili dogovor o zdravniških plačah. Tako naj bi v kolektivni pogodbi vsa zdravniška delovna mesta pridobila po šest plačnih razredov. Pogajali so se tudi o izstopu zdravnikov iz enotnega plačnega sistema v javnem sektorju, kar je Fidesova dolgoletna želja. A minister za zdravje za dogovor o izstopu zdravnikov iz plačnega sistema potrebuje še soglasje vlade.

Po dogovoru z zdravniki je zavrelo tudi v drugih sindikatih. Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je dejal, da je “vlada z dvigom plačnega stropa zgolj za zdravnike odprla sezono lova za izboljšanje plač vseh drugih”. Predstavniki pogajalskih skupin javnega sektorja so poudarili, da zahtevajo enako obravnavo, v nasprotnem primeru napovedujejo zaostritev sindikalnega boja.

Han: Brez enotnega sistema bodo največ imeli tisti, ki s stavko najbolj prizadenejo ljudi

Enotni plačni sistem v javnem sektorju po besedah vodje poslanske skupine SD Matjaža Hana ni najbolj idealna rešitev, a je ključna za to, da sistem ne razpade. Meni, da so plače za delovna mesta na primer zdravnikov ali šolnikov lahko prenizke, a je treba ta vprašanja reševati enotno.

“Nekateri poklici imajo posebno moč pri postavljanju pogojev. Ko zdravniki zagrozijo s stavko, s tem, da ne bodo sprejemali bolnikov, je to drugače kot, ko s stavko zagrozijo šolniki,” je rekel. Ob izstopu posameznih skupin iz plačnega sistema bo ta razpadel, je opozoril in dodal, da bi to pomenilo, da bodo imeli največ tisti, ki imajo večjo moč vplivanja na ljudi. Opozoril je, da vlada denar zgolj daje in ne preverja, kaj zanj dobijo. To je ponazoril s primerom družine, kjer starši otrokom dajejo denar zgolj za to, da imajo mir.

Kociper: Ko Janševa vlada odide, za sabo pusti pogorišče

Potezo v SAB vidijo kot še enega izmed predvolilnih bonbončkov. “Zviševanja plač vsem, kar tako čez palec, za šest ali sedem razredov, ne moremo videti drugače kot še en volilni bonbonček. Nekateri zdravniki so že zdaj med najbolje plačanimi v državi. Bolj bi razumeli reševanje plačne problematike mladih zdravnikov ali družinskih zdravnikov,” je povedala vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper. Meni, da je treba plačna vprašanja reševati znotraj sistema. “Neka razmerja morajo ostati. Tako znotraj poklica kot znotraj posameznih panog,” je rekla.

Poteza vlade po njenem mnenju odpira Pandorino skrinjico. “Prav strah pred odprtjem Pandorine skrinjice je vodil vse vlade do sedaj, da niso šle v izločitev posamezne poklicne skupine iz plačnega sistema,” je rekla Kociper. Ob tem se v SAB čudijo tudi neomejenosti državnih financ v tem trenutku. “Vsakič, ko vlada Janeza Janše odide, za sabo na javnih financah pusti pogorišče. Da bonbončke, zmanjša davke in prispevke. Potem ko odide, pa mora nastalo situacijo reševati nekdo drug,” pravi Kociper.

Po mnenju prvaka LMŠ Marjana Šarca bi izstop ene plačne skupine, v tem primeru zdravnikov, iz enotnega plačnega sistema, sprožil plaz zahtev. “Vsak poklic ima svoje specifike, ki so neprimerljive in jih tudi obstoječi sistem ne naslavlja. Vendar bo brez jasne alternative sedanjemu sistemu (sistemska rešitev) kaos,” je dodal Šarec.

V koalicijskih NSi in Konkretno vladnega dogovarjanja z zdravniki danes niso želeli komentirati.

Preberite še:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!