Opozicijske stranke naj bi spisale dogovor o povolilnem sodelovanju

Slovenija 17. Avg 202121:07 > 21:35 0 komentarjev
Opozicija
Žiga Živulovič jr./BOBO

Prvaki LMŠ, SD, Levice in SAB so se na današnjem sestanku dogovorili, da bodo njihove stranke skupaj pripravile dokument, ki naj bi bil osnova za povolilno sodelovanje. Če ga bodo potrdili organi strank, bi utegnilo kmalu priti do podpisa dogovora o povolilnem sodelovanju.

Po mesecu dni odmora so prvaki opozicijskih strank LMŠ, SD, Levice in SAB Marjan Šarec, Tanja Fajon, Luka Mesec in Alenka Bratušek danes ponovno sedli za skupno mizo. Pogovarjali so se o projektih, s katerimi naj bi opozicija vstopila v politično jesen. Eden od njih bo dogovarjanje o povolilnem sodelovanju.

Za podpis takšnega dogovora se je v pismu pred tednom dni zavzel prvak LMŠ Marjan Šarec, a je v delu opozicije naletel na očitke o soliranju. V SD so poudarili, da je njihova predsednica Tanja Fajon predloge za povezovanje voditeljem opozicije predstavila že v pismu konec junija, prav Marjan Šarec pa doslej kakšne večje naklonjenosti temu projektu ni pokazal.

Dogovor naj bi potrdili organi strank

Da bi se bilo koristno o skupnih akcijah opozicije dogovoriti za zaprtimi vrati, ne pa o njih najprej obveščati medijev, je bilo omenjeno tudi na današnjem sestanku, kakšnih glasnejših kritik na solistično pismo LMŠ pa naj ne bi bilo slišati. Zbrani so se dogovorili, da bodo vse štiri stranke sodelovale pri pripravi skupnega dokumenta, ki naj bi bil osnova za povolilno sodelovanje. Če ga bodo potrdili organi strank, bi lahko po napovedih več naših sogovornikov iz opozicijskih vrst že kmalu prišlo do podpisa dogovora o povolilnem sodelovanju.

Marjan Šarec
Borut Živulović/BOBO

S tem naj bi tudi civilni družbi in javnosti pokazali, da z oblikovanjem koalicije po volitvah mislijo resno. Spomnimo, da je skupina akademikov, združena v Zavezništvo za demokratično in pravično Slovenijo, pred meseci spisala osnutek sporazuma o sodelovanju četverice opozicijskih strank v predvolilni koaliciji. Podpis sporazuma naj bi po njihovi oceni prispeval, da bi bilo oblikovanje prihodnje levosredinske vlade lažje in bolj predvidljivo. V opozicijskih vrstah naj bi po besedah naših virov sicer obstajala dokaj enotna ocena, da mora biti priprava sporazuma o povolilnem povezovanju projekt štirih opozicijskih strank, predlogi civilne družbe pa so dobrodošli. Vendar je mogoče zaznati, da so sodelovanju s civilno iniciativo bolj naklonjeni v SD kot v LMŠ.

Dokument o povolilnem sodelovanju, ki naj bi ga spisala četverica opozicijskih strank, naj ne bi bil dolg, vsekakor pa naj bi bil daljši, kot ga je predlagal Šarec. Socialni demokrati so v preteklih dneh že poudarili, da zaveze, ki jih je Šarec strnil v tri točke in temeljijo na antijanšizmu, niso dovolj. Po njihovih pričakovanjih bi morali pripraviti tudi vsebinski del, kako bodo vodili državo. V Levici pa po naših informacijah menijo, da bi se morali vnaprej pogovoriti o večini pomembnih vprašanj glede sodelovanja v vladi.

Bo lahko pristopila še kakšna stranka?

Šarec je v pismu predlagal, da bi v dogovoru o oblikovanju povolilne koalicije izpostaviti tri zaveze. Prva je, da bodo po volitvah normalizirali Slovenijo in jo vrnili k ustavnim temeljem. Čeprav naj bi na volitvah vsaka od štirih opozicijskih strank nastopila s svojo kandidatno listo in programom, naj bi po predlogu prvaka LMŠ pripravile skupna programska izhodišča in se dogovorile, da bo mandatarja izbrala tista stranka, ki bo na volitvah prejela največ glasov.

Dogovor bi moral po Šarčevi zamisli vsebovati še jasno zavezo, da v bodoči koaliciji ne bo strank in posameznikov, ki sodelujejo z Janševo vlado ali jo podpirajo. To zavezo naj bi LMŠ, kot smo že poročali, izpostavila tudi zato, ker so se v političnih kuloarjih pojavile informacije o pogovorih o povolilnem sodelovanju med nekaterimi predstavniki SD in NSi. Vodilni predstavniki SD so takšne pogovore zanikali.

Tanja Fajon
Žiga Živulovič jr./BOBO

“Za nas je v sedanji situaciji skoraj nemogoče razmišljati o sodelovanju s tistimi, ki podpirajo vlado, proti kateri se borimo,” je za N1 prejšnji teden izpostavil podpredsednik SD Matjaž Nemec. Tanja Fajon pa nam je danes dejala, da ona pogovorov z NSi nima. Dodala je, da je prvaku krščanskih demokratov Mateju Toninu že povedala, da se z njimi zdaj, ko podpirajo škodljiva ravnanja SDS, nima kaj pogovarjati.

NSi: Povolilni ponedeljek prinese novo realnost

Omenjenim trem Šarčevim točkam predsedniki SD, Levice in SAB na današnjem sestanku po naših informacijah niso nasprotovali. So pa spregovorili o tem, da bi v dogovor o sodelovanju dodali možnost sprotnega dogovarjanja, če bi se jim želela pridružiti še kakšna stranka. Pri tem naj ne bi imeli v mislih NSi. V SAB so sicer v prvem odzivu na Šarčevo pismo izpostavili, da bodo po volitvah sodelovali z vsemi, ki so blizu njenim socialno-liberalnim vrednotam. “To zagotovo niso stranke, ki so trenutno na oblasti, so pa to lahko nove stranke, ki jih napovedujejo nekateri – če bo seveda njihov program skladen z vrednotami SAB,” so poudarili.

Alenka Bratušek
Denis Sadiković/N1

Na Šarčevo pobudo, da bi četverica opozicijskih strank vnaprej izključila povolilno sodelovanje z vsemi, ki sodelujejo z Janševo vlado, so se že odzvali v NSi. Po njihovi oceni pismo LMŠ ne prispeva h krepitvi demokratičnega dialoga in vrednot. Poudarili so, da so politiki dolžni iskati točke, ki jih povezujejo, politične stranke pa morajo znati presegati razlike. “Če želimo po prihodnjih volitvah oblikovati trdno in razvojno vlado, bo potrebno povezovanje in sodelovanje. Nova Slovenija je na to pripravljena,” so dodali.

Iz omenjenih navedb je mogoče razbrati, da bi se bila NSi, ki je po zadnjih volitvah zavrnila sodelovanje v Šarčevi vladi, po prihodnjih volitvah pripravljena pridružiti (levo)sredinski koaliciji. Nekateri naši sogovorniki iz vrst krščanskih demokratov to pripravljenost utemeljujejo tudi z oceno, da so njihovi sedanji ministri uspešni in bi bilo dobro, da bi z delom nadaljevali v prihodnji vladi. V NSi torej pričakujejo, da bo – ne glede na sedanje pobude o vnaprejšnjem izključevanju – “povolilni ponedeljek prinesel novo realnost”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!