Opozicijski četverček za čim prejšnji podpis dogovora o sodelovanju

Slovenija 31. Avg 202116:00 > 16:17 7 komentarjev
Opozicija
Žiga Živulovič jr./BOBO

Opozicijski četverček naj bi družno spisal dogovor, ki bi bil osnova za povolilno oblikovanje levosredinske koalicije. Predsedniki LMŠ, SD, Levice in SAB naj bi ga podpisali čim prej – morda že septembra.

Po napetem vzdušju, ki je prevevalo sestanek prvakov in vodij poslanskih skupin opozicijskih LMŠ, SD, Levice in SAB prejšnji teden, je bil njihov današnji pogovor precej bolj umirjen. Da ne bi ponovno razburkali ozračja, so tokrat navzoči spoštovali dogovor in nihče od njih ni stopil pred novinarje.

Kot smo vendarle uspeli izvedeti, so se na današnjem sestanku dogovorili, da bodo po pisanju pisem – najprej ga je opozicijskim partnerjem konec junija poslala predsednica SD Tanja Fajon, nato pa v prvi polovici avgusta še prvak LMŠ Marjan Šarec – sedaj vse štiri stranke skupaj pripravile besedilo dogovora. Ta naj bi bil osnova za povolilno oblikovanje koalicije in programsko izhodišče za delo prihodnje vlade, v kateri naj bi sodelovale LMŠ, SD, Levica in SAB.

SD za pogajanja že pooblastila Tanjo Fajon

V dogovoru naj bi zapisali, da bo mandatarstvo pripadlo predsedniku tiste od četverice strank sedanje opozicije, ki bo na volitvah dobila največ glasov. Pričakovati je tudi mogoče, da bodo v LMŠ in v Levici vztrajali pri zavezi, ki jo je v pismu predlagal Šarec, da v prihodnji vladi ne bo strank in posameznikov, ki sodelujejo ali podpirajo vlado Janeza Janše. Opredelili naj bi tudi osnovne programske točke, ki naj bi jih uresničili, če bodo prevzeli vodenje države.

Tanja Fajon
Denis Sadiković/N1

Vodilni predstavniki četverice opozicijskih strank so bili po naših informacijah danes tudi enotni, da dogovor o (povolilnem) sodelovanju podpišejo čim prej – to bi se lahko zgodilo že septembra.

Včeraj je sicer o povolilnem sodelovanju že spregovorilo predsedstvo SD. Predsednici stranke Tanji Fajon je dalo mandat za pogajanja in dogovor s strankami opozicije LMŠ, Levice in SAB o sodelovanju za zmago na parlamentarnih volitvah in oblikovanju napredne in demokratične vladne večine.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje