V Slovenskih Konjicah iz hiše rešili osebo, v dveh vaseh sprožili sirene

Slovenija 22. Jul 202317:33 > 20:50 0 komentarjev
gasilci
PGD Škale

Arso je tudi danes za območje celotne države med 14. in 23. uro razglasil oranžno vremensko opozorilo. V Slovenskih Konjicah, kjer je aktivirana celotna gasilska zveza, je poplavilo več deset hiš, v eni izmed njih je ostala ujeta oseba, ki so jo gasilci uspešno rešili. Zemeljski plazovi in podrta drevesa so zaprla nekatere ulice in ceste. O zemeljskih plazovih, zalitih hišah in cestah poročajo tudi iz Velenja, Vojnika, Dobrne in Gornje Radgone. V vaseh Socka in Nova Cerkev so zaradi visokega vodostaja sprožili tudi sireno splošnega alarmiranja. Nekaj hiš je odrezanih od sveta.

Okoli 17.30 ure je občino Slovenske Konjice zajelo močno neurje, v katerem je po podatkih Agencija RS za okolje v pol ure padlo 25 mm, v eni uri pa 41 mm dežja.

Aktivirana je celotna Gasilska zveza Slovenske Konjice, saj so se sprožili številni zemeljski plazovi, hudourniki in podrta drevesa so zaprla nekatere ulice, kleti več deset stanovanjskih in gospodarskih objektov so poplavljene.

V eni izmed poplavljenih hiš je ostala ujeta oseba, ki so jo gasilci uspešno rešili. Gasilcem iz Slovenskih Konjic so na pomoč priskočili še kolegi iz Gasilske zveze Zreče Vitanje. O zemeljskih plazovih, zalitih hišah in cestah poročajo tudi iz Velenja, Vojnika, Gornje Radgone in Dobrne. “Klici se vrstiji eden za drugim,” so zapisali gasilci iz PGD Dobrna, ki so kljub pozni uri še vedno na terenu, že četrti dan pa spijo “zgolj na eno oko”, so dodali.

pgd gornja radgona
PGD Gornja Radgona/Facebook

Aktivirana je tudi celotna Gasilska zveza Vojnik Dobrna, kjer so zaradi visokega vodostaja Hudinje dvakrat sprožili sireno splošnega alarmiranja, in sicer na območju Socke in Nove Cerkve. Številne ceste so hudourniki, kot so za N1 pojasnili v PGD Nova Cerkev, popolnoma razrili in so neprevozne. Nekaj hiš je odrezanih od sveta, povodenj je uničila tudi vsaj tri mostove.

Tamara Novak FB
Uničena cesta v Čreškovi pri vojniku (foto: Tamara Novak/Facebook)

O škodi zaradi neurja poročajo tudi iz drugih krajev proti vzhodu države. Gasilce so na pomoč klicali prebivalci na območju Pesnice, Apač, Cankove, Lenarta, Kidričevega, Lenarta, Mežice in Mozirja. Neurje je prizadelo tudi občine Domžale, Kamnik, Jesenice in Kranj.

Zaradi podrtega drevja je neprevoznih več cest, med drugim je bil po podatkih Prometno-informacijskega centra za državne ceste zaradi podrtega drevja zaprt vozni pas na štajerski avtocesti med priključkoma Domžale in Šentjakob v smeri proti Ljubljani.

Petra Voga Kumer FB
Podrto drevo na avtocesti (foto: Petra Voga Kumer/Facebook)

Potem ko so gasilci iz PGD Prevalje že včeraj pomagali pri odpravljanju posledic, ki jih je v petek za seboj pustilo uničujoče neurje na Koroškem, so zdaj z vsemi razpoložljivimi silami zopet na terenu, saj je neurje zajelo tudi občino Prevalje. Iz Celja medtem poročajo o manjši toči.

Pas neviht je dosegel tudi severozahod Slovenije. Močnejši nevihtni celici, ki lahko prinašata močne nalive, sunke vetra in točo, bosta kmalu dosegli Zgornje Posočje in Zgornjo Savinjsko dolino, svarijo na upravi.

Spremljajte, kje trenutno nastajajo nevihte.

Po podatkih Agencije RS za okolje se pas ploh in neviht z vzhoda Slovenije počasi pomika naprej proti vzhodu in zapušča našo državo. Zvečer z izjemo južnega dela Primorske še pričakujejo posamezne močnejše nevihte z dolgotrajnejšimi nalivi, krajevno lahko tudi s točo in močnejšimi sunki vetra. Ponoči se bo ozračje umirilo.

Ob močnih nalivih v severovzhodni Sloveniji hitro naraščata in se razlivata Hudinja in Oplotnica, naraščajo tudi posamezne druge manjše reke in hudourniški vodotoki na širšem območju Celja in Slovenskih Konjic. Na tem območju krajevno poplavlja tudi padavinska in zaledna voda.

Zvečer in v noči na nedeljo predvsem v osrednji, vzhodni in severovzhodni Sloveniji še pričakujejo hitro naraščanje in razlivanje hudourniških vodotokov in manjših rek. V nedeljo bodo sprva še naraščale Krka, posamezne reke v severovzhodnem delu države in Sava v spodnjem toku, drugod pa bodo reke upadale. V ponedeljek bodo reke povsod po državi upadale.

Prometno-informacijski center za državne ceste voznikom svetuje, naj prilagodijo hitrost in način vožnje trenutnim razmeram na cesti.

Arso je za območje celotne Slovenije danes med 14. in 23. uro razglasila oranžno vremensko opozorilo pred nevihtami. Možni so močnejše krajevne nevihte, lokalni nalivi s točo, močnejši sunki vetra in udari strel, opozarja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!