Županja Črne na Koroškem ostra: Država bo morala bolje skrbeti za hudournike

Slovenija 22. Jul 202310:21 > 12:25 2 komentarja
neurje črna na koroškem
PGD Prevalje/Facebook

V Črni na Koroškem, ki jo je petkovo neurje najhuje prizadelo, odpravljajo posledice. Vodo, ki je poplavljala po vaseh, usmerjajo nazaj v strugo, odstranjujejo nanešen material in odpirajo ceste, ki so bile zasute. Dva občana sta ostala brez pitne vode, saj je odneslo zajetje. Na pomoč je priskočila tudi Slovenska vojska, na terenu pa so tudi strokovnjaki za plazove. Županja je ob tem kritična do državnega upravljanja hudournikov in gozdov.

Na območju Črne na Koroškem, ki jo je petkovo popoldansko neurje najhuje prizadelo, danes odpravljajo posledice. Močne padavine so namreč vodile v hudourniške poplave, narasli sta Meža in Mislinja.

Sinoči je zalilo številne hiše, odneslo je tudi hlev. Zaradi nevarnosti plazov so v Črni na Koroškem popoldne sprožili tudi sireno za splošno nevarnost in evakuirali okoli 50 ljudi. Občani so se zvečer lahko vrnili na svoje domove.

Kot je za N1 pojasnila županja Romana Lesjak, so včeraj delali do 11. ure, danes pa nadaljujejo. Sinoči so rešili stanovanjske hiše, da so se evakuirani ljudje lahko zvečer vrnili na svoje domove. Zdaj pa predvsem odstranjujejo nanešen material, poglabljajo strugo potoka, vodo usmerjajo nazaj v strugo in odpirajo ceste, ki so bile zasute. Nekateri prebivalci so ostali brez vode: dva sokrajana nimata pitne vode, saj je odneslo zajetje.

neurje prevalje neurje prevalje
PGD Prevalje/Facebook
neurje prevalje neurje prevalje
PGD Prevalje/Facebook
neurje prevalje neurje prevalje
PGD Prevalje/Facebook
neurje prevalje neurje prevalje
PGD Prevalje/Facebook

Ponovno se je sprožil že sanirani plaz za hišo v Ludranskem vrhu. “Prišli so strokovnjaki za plazove, ki bodo ocenil vsako hišo posebej. Potem pa bomo ugotavljali, kaj je treba narediti,” je rekla županja.

Neprevozne ostajajo nekatere ceste, med drugim tudi do Jazbine, Javorja in Ludranskega vrha. “Danes bomo vsem uredili dostop. Določeni predeli so taki, da do njih ni mogoče priti kje drugje,” pravi Lesjak.

Na pomoč je priskočila tudi Slovenska vojska z mehanizacijo. Po besedah poveljnika gasilcev v Črni na Koroškem Roka Šušelja je na terenu okoli 25 gasilcev in 20 vojakov ter več drugih služb. Prišel je tudi strokovnjak za plazove. Sodelujejo tudi številni domačini, pomagajo si tudi z mehanizacijo zasebnikov.

neurje Ravne na Koroškem neurje Ravne na Koroškem
PGD Ravne na Koroškem/Facebook
PGD Ravne na Koroškem/Facebook
neurje Ravne na Koroškem neurje Ravne na Koroškem
PGD Ravne na Koroškem/Facebook
neurje Ravne na Koroškem neurje Ravne na Koroškem
PGD Ravne na Koroškem/Facebook
neurje na koroškem neurje na koroškem
Ema Hraber/Koroške novice

Županja Lesjak je poudarila, da imajo tudi ogromno lesa, ki ga je naneslo v vodo. Poglobili bodo strugo, ki se je znižala. “Strah nas je, da bi ob ponovnem deževju prestopila bregove,” je rekla. Korošce skrbi tudi današnji dan, saj so za popoldne napovedane krajevne plohe in nevihte. Upajo, da se razmere ne bodo poslabšale.

Županja pa je ob tem kritična tudi do ravnanje države. “Država bo morala bolje skrbeti za hudournike in jih urejati tako, da ne bo prišlo do takšne škode. Mislim, da bi se te investicije hitro poplačale,” je dejala. “Vprašati bi se bilo treba tudi, ali slovenski državni gozdovi prekomerno gospodarijo z lesom in ali imajo preveč gozdnih cest. Včasih je bila to ena gozdna cesta, zdaj pa je vse prepredeno. To povzroča kar veliko težav.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje