Sašo Hribar bo tožil Lojzeta Peterleta

Slovenija 04. Maj 202318:01 12 komentarjev
Sašo Hribar
Žiga Živulovič, Bobo

"Tole ni šala in ne morem ostati ravnodušen," je poudaril radijski voditelj Sašo Hribar in napovedal, da bo zaradi očitkov o dezerterstvu prihodnji teden vložil tožbi zoper predsednika Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve Lojzeta Peterleta in vodjo pravne službe RTV Draga Zadergala. Svet delavcev RTVS protestira zoper Zadergalovo šikaniranje Hribarja in zahteva njegov odstop.

Voditelj na Radiu Slovenija Sašo Hribar je za STA napovedal, da bo zaradi očitkov o dezerterstvu prihodnji teden vložil tožbi zoper predsednika Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve Lojzeta Peterleta in Draga Zadergala z RTV Slovenija.

“Tole ni šala in ne morem ostati ravnodušen,” je poudaril Hribar. Peterleta bo tožil zaradi njegovih navedb za Novo24TV, da je Hribar v času osamosvojitvene vojne dezertiral iz enote teritorialne obrambe (TO). Hribar očitke zavrača, prav tako jih po poročanju Večera zavrača tudi takratni poveljnik TO ljubljanske pokrajine Janez Lesjak, ki je bil Hribarju kot članu čete TO Ivančna Gorica nadrejen.

Zoper v. d. strokovnega direktorja za področje prava na RTVS Zadergala pa bo vložena tožba zaradi njegovega zapisa na družbenem omrežju Twitter 30. aprila, da je bil Hribar dezerter in da sramoti osamosvojitveno vojno, njene žrtve in akterje zato, da bi sam pri sebi prebolel svojo strahopetnost.

Drago Zadergal je bil sicer v preteklosti svetovalec v kabinetu nekdanjega predsednika vlade Janeza Janše. Nato je postal v. d. vodje pravne službe RTV Slovenija.

OSAMOSVOJITEV SLOVENIJE
Tank na mejnem prehodu v Rožni dolini, junij 1991; Foto: Bobo

Proti Zadergalu tudi svet delavcev

Svet delavcev RTVS, Koordinacija novinarskih sindikatov RTVS in več novinarskih aktivov zavoda kot nedostojno, neprimerno in tudi v neskladju z notranjimi akti RTVS ocenjujejo to, da eden od vodilnih ljudi zavoda na ta način z zaposlenim javno obračunava na družbenem omrežju in sodeluje v “kampanji blatenja sodelavca ustanove”. “In še huje: Hribarja obtoži nemoralnega, potencialno celo kaznivega dejanja,” so kritični.

Ena od nalog pravne službe, ki jo vodi Zadergal, je po njihovih besedah tudi zagotovitev pravne pomoči delavcu, torej zaščita delavca, ki mu grozi kazenski, civilni ali upravni postopek. Zadergal je s tem kršil tudi svoje službene obveznosti in dolžnosti, so prepričani. Njegovo ravnanje vidijo kot zavržno, neetično in nedostojno, pa tudi v nasprotju z internimi pravili zavoda. Zahtevajo, da se Hribarju za zapisane obtožbe opraviči.

Poleg tega so prepričani, da je Zadergal s svojim ravnanjem pokazal, da ni primeren za opravljanje odgovornega dela, kar vodenje področja prava na RTVS je. Glede na to ga pozivajo k odstopu. Zaradi naštetih kršitev bi moral zoper njega ustrezno ukrepati tudi v. d. generalnega direktorja zavoda Andrej Grah Whatmough, so pozvali.

Ob tem opozarjajo “na ponavljajoč vzorec šikaniranja in javnega obračunavanja s sodelavkami in sodelavci RTVS, ki ga na družbenih omrežjih izvajajo nekateri, ki trenutno zasedajo celo vodilne in vodstvene položaje na zavodu”. Zahtevajo, da se škodljivo početje preneha. “Verbalno in digitalno nasilje sta ena od ključnih groženj, s katerimi se soočajo novinarke in novinarji v Sloveniji, kar so prav te dni sporočili iz mednarodne organizacije Novinarji brez meja,” so sklenili svojo izjavo.

Pod njo so se poleg sveta delavcev in Koordinacije novinarskih sindikatov RTVS podpisali še aktivi novinarjev informativnega programa Televizije Slovenija, Radia Slovenija in Radia Maribor, prav tako pa tudi aktiva Multimedijskega centra RTVS in ustvarjalcev programa Radia Koper.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje