Oster odziv vodstva RTVS: Krajnčeve navedbe so “neresnične”

Slovenija 07. Nov 202217:26 > 08. Nov 2022 08:50 23 komentarjev
Uroš Urbanija in Sašo Krajnc
N1/BOBO/Fotomontaža

Vodstvo Radiotelevizije Slovenije se je odzvalo na navedbe voditelja oddaje Dnevnik Saša Krajnca, ki je pred dnevi sporočil, da bo ta mesec vodil bistveno manj Dnevnikov kot doslej, pri čemer je menil, da se vodstvu zdi neprimeren za vodenje te oddaje. Vodstvo RTVS je njegove navedbe med drugim označilo za "neresnične".

Vodstvo RTV Slovenija (RTVS) se je odzvalo na navedbe voditelja informativnih oddaj Saša Krajnca, ki je v petek sporočil, da bo novembra bistveno manjkrat kot doslej vodil oddajo Dnevnik, pri tem pa je v pogovoru za N1 ocenil, da je poteza “utišanje neposlušnih”. Kot je sporočil, je tudi sam eden od tistih, ki so opozarjali na nepravilnosti in kršitve novinarskega kodeksa.

“Generalno vodstvo se je odločilo, da nisem primeren voditelj Dnevnika. Z urnika za november so me skoraj povsem izbrisali. Po njihovo torej delam slabo,” je, spomnimo, v petek objavil Krajnc.

Vodstvo RTVS je Kranjčeve trditve v današnjem odzivu za javnost označilo za “neresnične”. Po njihovo “neupravičeno krnijo ugled in zaupanje javnosti”. Prav tako so sporočili, da Krajnčeve trditve o tem, da se je vodstvo odločilo, da ni primeren za voditelja oddaje Dnevnik, ne držijo. Kot so argumentirali, generalnemu vodstvu niti zakon niti Statut javnega zavoda RTVS ne omogočata takih odločitev.

Kar zadeva razporejanje voditeljev v mesecu novembru, je vodstvo RTVS pojasnilo: “Urnike voditeljev in novinarjev skladno z zakonsko zagotovljeno avtonomijo uredništva sestavlja odgovorno uredništvo posameznega programa. Pregled urnikov za mesec november pokaže, da ima vsak od voditeljev, ki so predvideni za vodenje TV Dnevnika, enako število turnusov za vodenje, tj. šest. Turnusi so torej enakovredno razdeljeni med vseh pet voditeljev osrednje informativne oddaje Dnevnik.” Dodali so, da so Kranjcu in voditeljici Jasmini Jamnik zaupali tudi vodenje soočenja kandidatov za župana Ljubljane.

Število oseb, ki vodijo Dnevnik, se je nedavno sicer povečalo s treh voditeljev na pet. Krajnc je ob tem na svojem Instagram profilu zapisal, da je še avgusta vodil petnajst oddaj Dnevnik, septembra dvanajst, oktobra deset, novembra pa naj bi jih skupaj šest. “Več, manj, enako?”, je ob teh številkah vprašal.

Vodstvo RTVS je v sporočilu za javnost spomnilo tudi na napoved Krajnca, ki je 17. avgusta pred prispevkom o prekinitvi sodelovanja TVS s tednikom Mladino dejal, da prispevek objavljajo na zahtevo odgovorne urednice informativnega programa TVS Jadranke Rebernik. Kot so sporočili, je varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev Marica Uršič Zupan v poročilu za avgust “presodila, da je bila objava prispevka utemeljena, objava posebne napovedi pred prispevkom pa neutemeljena in neprimerna”.

Spomnimo, po omenjenem avgustovskem Dnevniku je direktor TVS Uroš Urbanija menil, da Krajnc in dnevna urednica oddaj Dnevnik in Odmevi Vesna Pfeiffer nista kos svojim nalogam, prav tako je napovedal njuno premestitev. Krajnc in Pfeiffer sta očitke Urbanije odločno zavrnila in sta sporočila, da takšne žalitve in klevete ne smejo ostati neodgovorjene.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje