Ovadba zoper zaposleno, ki naj bi okradla varovance z motnjo v duševnem razvoju

Slovenija 09. Jan 202318:31 1 komentar
Slika je simbolična (Foto: Tina Kosec/BOBO)

Nekdanja zaposlena v Centru za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) Črna na Koroškem naj bi petim varovancem, za katere je skrbela, odtujila njihov denar. Zoper njo naj bi bila podana kazenska ovadba, prav tako naj bi proti njej sprožili tudi disciplinski postopek.

V Centru za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) Črna na Koroškem so v zadnjih lanskih mesecih ugotovili, da naj bi zdaj že nekdanja zaposlena petim uporabnikom, za katere je skrbela, odtujila njihov denar. Direktorica CUDV Dalja Pečovnik o znesku ne želi govoriti, je pa povedala, da so prek odvetnika podali kazensko ovadbo.

Ko so v zavodu, v katerem 260 zaposlenih skrbi za okoli 300 oseb z motnjami v duševnem razvoju, novembra lani odkrili dogajanje, je CUDV Črna sprožil vse potrebne postopke, je za STA dejala direktorica Pečovnik. CUDV Črna je nato 14. decembra prek odvetnika na okrožno državno tožilstvo podal kazensko ovadbo zoper zdaj že nekdanjo zaposleno, s katero se je zavod dogovoril o sporazumni odpovedi delovnega razmerja. Po besedah direktorice so zoper nekdanjo zaposleno, ki je v zavodu delala nekaj let, sicer sprožili tudi disciplinski postopek.

Direktorica pričakuje, da bo preiskava dogodka stekla čim prej, povedala pa je tudi, da je CUDV sprožil tudi postopek izterjave, da bi odtujeni znesek od nekdanje zaposlene pridobil nazaj. Koliko naj bi nekdanja zaposlena, ki je skrbela za skupino petih uporabnikov CUDV in s tem v skladu z delovnimi nalogami tudi za njihovo osebno lastnino, protipravno zadržala njihovega denarja, direktorica ne želi pojasnjevati. Po poročanju časnika Slovenske novice pa naj bi varovance oškodovala za najmanj 18.000 evrov.

“Do takšnega dogajanja nimamo tolerance, je nesprejemljivo,” je še dejala direktorica. Dodala je, da sicer vseskozi spremljajo dogajanje v zavodu, bdijo nad finančnimi sredstvi uporabnikov, dokumentacijo vseskozi preverjajo, a v tem primeru je po njenih besedah zadeva “spolzela nekako mimo z raznimi bolniškimi odsotnostmi in podobno” oz. da se je “delavka izmuznila”. Da se kaj podobnega v prihodnje ne bi več zgodilo, so po besedah direktorice še poostrili nadzor.

Koroški policisti sicer primera še ne preiskujejo. Danes dopoldne so namreč na Policijski upravi Celje za STA odgovorili, da o omenjenem dogajanju še niso bili obveščeni, da pa bodo preverili, ali obstaja sum storitve kaznivega dejanja, in da bodo ustrezno ukrepali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje