Ovaduhinja na tožilstvu, ki naj bi pomagala kavaškemu klanu, je v priporu

Slovenija 17. Nov 202109:34 > 10:07 1 komentar
Zapor
Miloš Vujinović/BOBO

Zoper uslužbenko specializiranega državnega tožilstva (SDT), ki je osumljena, da je izdajala zaupne podatke, je bil odrejen pripor, so potrdili na SDT. Na okrožno sodišče v Ljubljani pa so vložili zahtevo za preiskavo, so še pojasnili.

Osumljena uslužbenka SDT naj bi zaupne podatke posredovala članom kriminalne družbe, ki jih preiskuje kriminalistična policija. Kot so za STA pojasnili na SDT, je osumljena več kaznivih dejanj izdaje zaupnih podatkov po 260. členu kazenskega zakonika.

Ta določa, da se oseba, ki v nasprotju s svojimi dolžnostmi varovanja zaupnih podatkov komu omogoči dostop do njih, kaznuje z zaporom do treh let. Če pa je dejanje izvedeno iz koristoljubja ali je povzročilo hujše ali nepopravljive škodljive posledice za varnost ali interese države, se storilec kaznuje z zaporom do osmih let. Kot je razvidno iz odgovora SDT, je uslužbenka osumljena kaznivega dejanja po tej določbi.

V petek sodnica odredila pripor

Osumljenko so v petek pripeljali pred preiskovalno sodnico, ki ji je odredila pripor. Na SDT so pojasnili še, da je bila na okrožno sodišče v Ljubljani vložena zahteva za preiskavo, zaradi interesa postopka in varstva osebnih podatkov pa podrobnejših informacij ne morejo dati.

Kot so pretekli teden pojasnili na Generalni policijski upravi (GPU), je Nacionalni preiskovalni urad (NPU) maja v okviru kriminalistične preiskave, ki se je nanašala na kazniva dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, zoper člane mednarodno organizirane kriminalne združbe izvedel več hišnih preiskav in zoper njih podal kazenske ovadbe. Ob tem je bil zaznan sum, da so imeli določeni člani podatke o načrtovanih aktivnostih kriminalistične policije.

Ti sumi so se julija potrdili. SDT je julija na upravo kriminalistične policije na GPU podalo naznanilo suma kaznivega dejanja zoper osebo, zaposleno na SDT, ki naj bi izdajala zaupne podatke. S kriminalistično preiskavo so potem utemeljili sum, da je uslužbenka letos in lani izvedla več istovrstnih kaznivih dejanj izdaje zaupnih podatkov.

Imela je dostop do dokumentov z najbolj občutljivimi podatki

Kot je pretekli teden povedal pomočnik direktorja uprave kriminalistične policije na GPU Matjaž Jerkič, je imela oseba pri svojem delu dostop do dokumentov z najbolj občutljivimi in zaupnimi podatki o aktualnih kriminalističnih preiskavah oziroma predkazenskih postopkih, ki so jih usmerjali državni tožilci s SDT. Vsebino dokumentov je fotografirala in jih posredovala osebam, ki do teh podatkov niso bile upravičene. Te so podatke posredovale članom kriminalne združbe, ki jih je in jih še preiskuje kriminalistična policija.

Kriminalistična policija je odvzela prostost štirim osumljenim osebam. Trem je bilo pridržanje odpravljeno, omenjeni uslužbenki SDT pa so odredili pripor.