Oživljena ideja o udeležbi županske stranke na državnozborskih volitvah

Slovenija 10. Jan 202215:29 > 16:12 2 komentarja
Vladimir Prebilič
Žiga Živulović jr./BOBO

Na ustanovnem srečanju županskega kluba se je zbralo 57 županj in županov. Po 14-dnevnem razmisleku bodo sprejeli odločitev, kako se bodo vključili v super volilno leto. Ponovno je oživela zamisel, da bi se nemudoma preoblikovali v stranko in z njo nastopili že na državnozborskih volitvah.

Ustanovnega srečanja kluba, na katero je bilo povabljenih 136 županj in županov, ki so bili izvoljeni na nestrankarskih listah, se je udeležilo 57 ljudi. Kot je dejal gostitelj srečanja, šentjurski župan Marko Diaci, zbrani župani skupaj predstavljajo več kot četrtino državljanov in državljank po Sloveniji.

Končne odločitve, kako se bodo vključili v pestro politično dogajanje in super volilno leto, še niso sprejeli. Kočevski župan Vladimir Prebilič je predstavil več scenarijev udeležbe županov na aprilskih volitvah. Eden od njih je, da bi še pred državnozborskimi volitvami klub prerasel v politično stranko in se podal v tekmo za poslanska mesta. Ta možnost je bila pred današnjim sestankom že skoraj pokopana, a se je po Prebiličevih besedah več zbranih zavzelo, da je vendarle še ne bi odpisali. Zato bodo župani, ki so bili navzoči na današnjem sestanku, v prihodnjih dneh prejeli vprašalnik, ali so pripravljeni kandidirati na aprilskih državnozborskih volitvah oziroma ali so pripravljeni poiskati kakšnega drugega primernega kandidata.

Če bosta pripravljenost in angažma županov dovolj velika, da bi se nakazoval večji uspeh županske stranke in ne le nekaj odstotkov glasov, bi se bilo po Prebiličevih besedah smiselno družno podati v aprilsko državnozborsko tekmo.

14 dni za premislek

V nasprotnem primeru obstajata dve možnosti. Prva je, da se kot klub pridružijo kateri od strank, ki že obstaja. Druga pa, da bi se člani kluba sami odločili, kje bodo kandidirali. “Ne bomo več samo opazovalci stanja v svoji državi,” je poudaril Prebilič. Pred končno odločitvijo, kako bodo sodelovali na državnozborskih volitvah, si bodo župani vzeli 14 dni časa.

Prebiliča ne zanimajo le županske volitve

Prebiliču se zdi verjetneje, da se bo klub družno podal na jesenske volitve, ko bomo izbirali predsednika države ter župane in občinske svetnike. Na vprašanje, na kateri politični funkciji se vidi sam, je odgovoril, da se vsak župan zelo poistoveti z izvršilno vejo oblasti, da pa so ambicije povezane s politično realnostjo. Iz tega je mogoče sklepati, da bi se Prebilič najraje videl v vladi.

Na naše vprašanje, ali se vidi tudi v tekmi za naslednika Boruta Pahorja, pa je odgovoril. “Ne vem. Potreben bi bil še temeljit razmislek. To bi bila lahko zanimiva zgodba, vendar za kaj takšnega še nimam mandata.”

Tudi če se neodvisni župani ne bodo odločili za skupno strankarsko zgodbo, naj bi se trudili za večjo slišanost lokalnih skupnosti. Med zahtevami županov so tako decentralizacija Slovenije, ureditev financiranja občin, ureditev statusa župana. “Lokalna samouprava ne sme biti več razumljena kot težava,” je poudaril Prebilič. Na današnjem srečanju so zbrani tudi podprli ponovno združitev županske in poslanske funkcije. Odpravo nezdružljivosti funkcij so predlagali državni svetniki, vendar obravnave predloga v državnem zboru še ni bilo.

Eden osrednjih akterjev novega kluba županov je tržiški župan Borut Sajovic, ki bi se bil po naših informacijah, če bo klub prerasel v stranko, pripravljen na njeni listi podati v tekmo za poslanski stolček. Danes je poudaril, da je “status županj in županov v skupini državnih funkcionarjev neprimerno urejen in ni v skladu z zahtevnostjo in odgovornostjo nalog.”

Če ne drugega, bomo povedali, kaj morajo vlade vključiti v svoj program

Marko Funkl, hrastniški župan, je izpostavil predvsem veliko pripravljenost županov, da nekaj naredijo. Kot nam je dejal, se v kandidaturo za poslanca ne bo podal, saj ga mika še en županski mandat. Ocenjuje pa, da morajo župani jasno izraziti svoje zahteve, ki naj bi jih prihodnja vlada tudi vključila v koalicijsko pogodbo. Ena od zahtev, ki so jo danes poudarili zbrani župani, je ustanovitev ministrstva za regionalni razvoj in lokalno samoupravo.

Pukšič bo kandidiral na listi Povežimo Slovenijo, blizu dogovora tudi Čebulj

Današnjega srečanja sta se udeležila tudi dva župana, ki sta bila nekoč poslanca SDS. Aprila naj bi kandidirala na listi Povežimo Slovenijo. Župan Destrnika Franc Pukšič je to predstavil že kot dokončno odločitev, župan Cerkelj na Gorenjskem Franc Čebulj pa kot zelo verjetno možnost.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje