Ozračje nad Jadranom “poka”. Kaj je razlog?

Slovenija 04. Mar 202412:27 2 komentarja
Nevihte na Jadranu
Foto: Neurje.si/FACEBOOK

Nad Jadranskim morjem se razteza dolg nevihtni pas, ki bolj spominja na vreme v sredini poletja kot začetku marca. Zakaj se to dogaja in kako nenavaden je ta pojav, so za N1 razložili "lovci na nevihte" s portala Neurje.si.

Medtem ko po nižinah temperature vse bolj spominjajo na začetek pomladi, so trenutni vremenski pojavi na Jadranskem morju bolj značilni za poletje kot za začetek marca. Od Hrvaške do juga Italije se namreč razteza približno 700 kilometrov dolg močan nevihtni pas, nad Jadranskim morjem in prebivalci obmorskih krajev pa nad glavo švigajo strele.

Kot so za N1 razložili ljubiteljski vremenoslovci s portala Neurje.si, takšen pojav za začetek marca ni pogost, vsekakor pa ni nič nenavadnega.

Nevihtne celice so namreč nastale, ker k nam doteka južni, toplejši zrak, obenem pa nas prehaja ciklonsko območje nižjega zračnega tlaka in z njim povezana vremenska fronta. Posledica te kombinacije je, da ozračje “dobesedno poči”.

Takšna pomladna nevihtna obdobja se že zdaj dogajajo večkrat, a jih bo zaradi dviga povprečnih temperatur v prihodnosti verjetno še več. “Tako da bo verjetno ta pojav za nekatere mesece, v katerih to doslej ni bilo značilno, večkraten,” so še pojasnili na Neurje.si.

Nevihtno vreme bo ponehalo tekom dneva, obdobje nestabilnega vremena pa bo predvidoma trajalo do sredine marca. Obdobje sončnega vremena bo verjetno bolj značilno za drugo polovico marca, ko se bo nad Evropo vzpostavilo območje visokega zračnega pritiska.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje