Padavine povzročajo težave, deževalo bo še ves teden

Slovenija 25. Sep 202217:46 > 26. Sep 2022 09:41 0 komentarjev
Deroča reka Sora deževje narava
Žiga Živulovič, Bobo (slika je simbolična)

Močno deževje je povzročilo poplavljanje meteornih vod in porast nekaterih vodotokov, predvsem rek Vipava in Logaščica, ki sta tudi poplavljali. Veter je podrl več dreves zaradi razmočenega terena. Kot so sporočili iz uprave za zaščito in reševanje, so skupno zabeležili 24 dogodkov, največ v občinah Vipava, Ajdovščina, Kranj, Ljubljana in Vrhnika. Na Agenciji RS za okolje medtem opozarjajo, da imajo nekatere reke velike pretoke in se razlivajo.

Na delu so bile štiri poklicne gasilske enote in 18 prostovoljnih gasilskih društev. Gasilci so črpali meteorno vodo iz objektov, zaščitili nekatere objekte s protipoplavnimi vrečam in odstranjevali podrta drevesa. Na cesto Bled-Bohinj in na železniško progo Jesenice Bohinjska Bistrica pri naselju Nomenj so se zvalile večje skale in onemogočile promet.

Reke Vipava, Logaščica in Ljubljanica imajo velike pretoke in se razlivajo. Velike pretoke imajo tudi reke na severnem Primorskem, v osrednji Sloveniji in na Celjskem. Pretoki rek v preostalem delu države so povečini srednji, na Dolenjskem in v Pomurju pa mali. Danes bodo Vipava in Ljubljanica ter reke na Notranjskem ohranjale velike pretoke. Sava in Savinja v spodnjem toku, Krka, Kolpa, Rižana in Mura bodo naraščale. Vodnatost rek v večjem delu države bo nespremenjena, je objavila Agencija RS za okolje.

Ponoči lahko Vipava s pritoki ponovno naraste in se razlije na izpostavljenih območjih. V torek bodo reke v zahodni in osrednji Sloveniji ohranjale veliko vodnatost, do velikih pretokov lahko narastejo tudi reke v severni Sloveniji. Ob močnejših padavinah lahko v zahodni in na širšem območju osrednje Slovenije hitro narastejo hudourniški vodotoki. Možne bodo tudi poplave meteornih in zalednih voda. Drugje bodo pretoki rek srednji, v Prekmurju pa mali. V sredo bodo reke prehodno upadale, v naslednjih dneh pa pričakujejo ponovno povečanje vodnatosti rek.

V nedeljo v popoldanskih urah je na območju Ajdovščine in Vipave zaradi obilnih padavin poplavilo kletne in pritlične prostore več stanovanjskih objektov. Kot poroča Uprava RS za zaščito in reševanje, je poplavljena tudi lokalna cesta v Dupljah in podvoz pod hitro cesto v Vipavi. Na terenu pomagajo gasilci in člani občinskih štabov civilne zaščite.

Gasilci so posredovali v občini Vipava na območju Lož, Vrhpolja in Zemona. O poplavljenih kletnih in pritličnih prostorih stanovanjskih objektov poročajo tudi iz Ajdovščine in vasi Budanje. Gasilci so ogrožene objekte preventivno zavarovali z vrečami peska, iz poplavljenih pa izčrpali vodo.

Kot je v nedeljo za N1 dejal meteorolog Janez Markošek, lahko reke poplavijo, a bodo padavine v naslednjih dneh enakomernejše kot pred dobrim tednom, ko so poplave povzročile veliko težav. Deževno bo še do prihodnjega konca tedna, je napovedal. Temperature bodo nižje, kot je običajno za ta del leta.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!