Pahor: BiH naj čimprej dobi status kandidatke za članstvo v EU

Slovenija 11. Maj. 202216:49 > 16:56
Delite:
Borut Pahor
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Predsednik republike Borut Pahor je danes na 11. Sarajevskem poslovnem forumu opozoril na pomen politične stabilnosti za gospodarski in socialni razvoj Bosne in Hercegovine ter opozoril, da je proces širitve EU na države Zahodnega Balkana prepočasen. Ob tem je pozval, da se BiH čim prej dodeli status kandidatke za članstvo.

Kot je dejal predsednik Slovenije Borut Pahor, je njegovo stališče, da mora Bosna in Hercegovina čim prej dobiti status kandidatke brez dodatnih predpogojev, v zameno pa bi se zavezala, da bo sprejela potrebne reforme. To je potrebno za varno in uspešno prihodnost same države in EU kot celote, je, kot so sporočili iz njegovega urada, opozoril Pahor, ki je nastopil kot osrednji govornik na otvoritvenem panelu.

Jasno je, da je politična stabilnost predpogoj za gospodarski razvoj, regija Zahodnega Balkana pa je še naprej območje politične nestabilnosti, je opozoril. Kot je dejal, je prepričan, da je EU bistvenega pomena za zagotavljanje miru in varnosti ter odgovor na vsa vprašanja BiH ter celotnega Zahodnega Balkana. Proces vključevanja v EU je prepočasen, kar je povzročilo porast nacionalizmov in sprožilo nesprejemljive ideje o spremembah meja v regiji, je poudaril. Ob tem je politične voditelje Bosne in Hercegovine pozval, naj okrepijo svoja prizadevanja za premagovanje političnih razhajanj in doseganje politične stabilnosti.

Kot je ocenil, je treba o širitvi EU razmišljati kot o najpomembnejšem vprašanju, ki je na pomenu dobilo še posebej zaradi ruske agresije na Ukrajino. Predsednik Pahor je dodal, da podpira pospešeni pristop Ukrajine, vendar želi tudi pospešeni pristop, ko gre za BiH.

Zastoj pri širitvi EU traja že več kot dve leti, slovenski predsednik pa predlaga, da se BiH vendarle podeli status kandidatke kot pomemben politični signal o obstoju jasne evropske perspektive, nato pa bo država zagotovila izpolnjevanje zahtevanih pogojev. Med državami Zahodnega Balkana BiH poleg Kosova še edina nima statusa kandidatke. Prošnjo je vložila leta 2016, za pridobitev statusa kandidatke pa mora izpolniti 14 prioritet, ki jih je postavila Evropska komisija, med njimi je uresničitev sodb Evropskega sodišča za človekove pravice, ki zadevajo volitve.

Pred začetkom foruma se je slovenski predsednik sestal tudi s članom Predsedstva BiH Željkom Komšićem, s katerim sta govorila predvsem o aktualnih političnih razmerah v državi. Obisk Pahorja v BiH je nadaljevanje političnega dialoga med državama na najvišji politični ravni in je odraz zelo dobrih političnih in gospodarskih odnosov med Slovenijo in BiH, so sporočili iz predsednikovega urada.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar