Informacije N1 potrjene: ministrska kandidata tudi Han in Švarc Pipan

N1 video 11. Maj 202216:29 > 12. Maj 2022 09:34 3 komentarji

Bodoči premier Robert Golob je po koalicijskih pogajanjih tudi uradno potrdil, kar smo na podlagi neuradnih informacij na N1 že poročali. Da bo kandidatka za novo ministrico za pravosodje na koncu vendarle Dominika Švarc Pipan, Matjaž Han pa kandidat za ministra za gospodarstvo. Finančno ministrstvo prevzema Klemen Boštjančič. Kdo bodo še kandidati za ministre v 15. slovenski vladi, ki jo bo vodil Robert Golob?

Po informacijah N1, ki jih je po pogajanjih Robert Golob tudi potrdil, je podpredsednica stranke Socialnih demokratov (SD) Dominika Švarc Pipan kandidatka za ministrsko mesto na pravosodnem resorju.

dominika švarc pipan
Žiga Živulovič jr. /BOBO

Spomnimo, da smo o možnosti, da Švarc Pipan postane pravosodna ministrica, pisali že na začetku maja. O kandidaturi naj bi se dogovorila neposredno s predsednikom stranke Gibanje Svoboda Robertom Golobom, a se je nato razvedelo, da v stranki ne uživa zadostne podpore. Takrat se je podpredsednica SD oglasila tudi na svojem Facebookovem profilu, kjer je med drugim zanikala navedbe, da se je brez vednosti stranke SD dogovarjala za položaj ministrice za pravosodje. Zapisala je, da Roberta Goloba še ni osebno spoznala, a da bi jo srečanje in sodelovanje z njim veselilo. Je pa izrazila “globoko žalost” nad tem, kam vodi sla po moči. “Mešetarjenje in nož v hrbet znotraj lastnih vrst,” je zapisala na omrežju Facebook.

Ena najbolj varovanih skrivnosti doslej pa je bila, kdo bo kandidat za novega ministra za finance. Kot smo danes ekskluzivno razkrili na N1, bo to Klemen Boštjančič. Tudi to je Golob po koalicijskih pogajanjih potrdil.

Boštjančič je univerzitetni diplomirani ekonomist. Je lastnik in direktor družbe Brio svetovalni center in predsednik upravnega odbora družbe Sava. Opravljal je številne vodstvene in nadzorne funkcije v različnih podjetjih, med drugim je bil glavni izvršni direktor Adrie Airways.

Klemen Boštjančič
Stanko Gruden/STA

Medtem pa je na družbenem omrežju Facebook tudi tolminski župan Uroš Brežan potrdil, da mu je Golob ponudil vodenje ministrstva za naravne vire in prostor. “Premislek ni bil preprost, saj odločitev na neki način pomeni, da za sabo puščam več kot 15-letno delo v občini Tolmin,” je ob tem zapisal kandidat, ki je na državnozborskih volitvah v volilnem okraju Tolmin zbral 33 odstotkov glasov. Kot je dodal, je zaupano področje spoznal že s perspektive župana, zato verjame, da mu bodo pridobljene izkušnje v pomoč pri opravljanju nove funkcije.

Kandidat za ministra za gospodarstvo pa naj bi bil Matjaž Han, dolgoletni vodja poslanske skupine SD.

Več o tem, kdo bodo novi ministri, si lahko preberete TUKAJ. 

Žiga Živulovič jr./BOBO

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje