Informacije N1 potrjene: minister za finance bo Klemen Boštjančič

Slovenija 11. Maj 202214:12 > 12. Maj 2022 09:04 8 komentarjev
Klemen Boštjančič
Stanko Gruden/STA

Na N1 smo razkrili eno najbolj varovanih skrivnosti: da bo kandidat za ministra za finance Klemen Boštjančič, kar je po koncu koalicijskih usklajevanj potrdil tudi bodoči premier Robert Golob. Kdo bodo še kandidati za ministre?

Stranke bodoče koalicije Gibanje Svoboda, SD in Levica so usklajevale koalicijski sporazum in ministrska imena.

Ekskluzivno razkritje N1, da bo novi minister za finance, ki spada v kvoto Gibanja Svoboda, Klemen Boštjančič, je po koncu pogajanj potrdil tudi bodoči premier Robert Golob.  

Klemen Boštjančič je univerzitetni diplomirani ekonomist. Je lastnik in direktor družbe Brio svetovalni center in predsednik upravnega odbora družbe Sava. Opravljal je številne vodstvene in nadzorne funkcije v različnih podjetjih, med drugim je bil glavni izvršni direktor Adrie Airways.

Ministrstvo za zdravje naj bi prevzel ortoped Danijel Bešič Loredan, notranje ministrstvo pa nekdanja generalna direktorica policije Tatjana Bobnar. Resor, ki naj bi združeval energetiko in podnebne spremembe, bo prevzel Bojan Kumer, ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije pa nekdanji rektor ljubljanske univerze Igor Papič. Minister brez listnice za Slovence v zamejstvu in po svetu bo postal generalni sekretar Matej Arčon, novi minister za okolje, ki se mu bo po novem reklo minister za naravne vire in prostor, pa bo župan Tolmina Uroš Brežan. Gre za resorje, ki spadajo v kvoto Gibanja Svoboda.

Stranka SD bo v novi vladi vodila štiri resorje. Poleg ministrstva za zunanje zadeve, ki naj bi ga zasedla predsednica Tanja Fajon, še ministrstvo za pravosodje – na tem mestu bo zdaj vendarle podpredsednica stranke SD Dominika Švarc Pipan, čeprav se je v zadnjih dneh omenjalo tudi Gregorja Strojina. Kot smo pisali, je bilo zaradi razdelitve ministrskih mest v SD precej vroče. Na položaju ministra za gospodarstvo del SD želeli videti Milana M. Cvikla, ne pa tudi poslanci stranke. Ti naj bi bili bolj naklonjeni Matjažu Hanu, ki mu je uspelo postati kandidat za novega ministra za gospodarstvo.

koalicija
N1

Enega od treh ministrskih mest, ki bodo pripadla Levici, bo medtem prevzel Luka Mesec, ki naj bi vodil ministrstvo za solidarno prihodnost. Na čelo kulturnega ministrstva pa naj bi stopila namestnica koordinatorja Levice Asta Vrečko. 

V spodnjem videu pa si lahko ogledate popoldansko poročilo novinarja in voditelja N1 Mihe Orešnika iz državnega zbora, kjer so potekala koalicijska pogajanja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje