Pahor je odlikoval kanclerko Merkel, tudi za verodostojno vodenje Evrope

Slovenija 05. Okt 202113:46 > 19:47 1 komentar
Angela Merkel in Borut Pahor
Urad predsednika RS

Predsednik republike Borut Pahor je danes na Brdu pri Kranju nemško kanclerko Angelo Merkel, ki se poslavlja s položaja, odlikoval z redom za izredne zasluge, ki velja za najvišje slovensko odlikovanje. Prejela ga je za osebne zasluge za poglobitev vsestranskih odnosov med Slovenijo in Nemčijo ter verodostojno evropsko voditeljstvo.

Po 16 let vodenje vlade Zvezne republike Nemčije bo Angela Merkel predala žezlo. V tem času sta Slovenija in Nemčija razvili odlične in prijateljske odnose na številnih področjih skupnega interesa, ocenjujejo v Uradu predsednika republike Slovenije.

“Državi sta strateški, politični in gospodarski partnerici in zaveznici in imata sorodne poglede na pomembna vprašanja v mednarodni skupnosti. Z Nemčijo kot najpomembnejšo zunanjetrgovinsko partnerico Slovenije smo v preteklem letu zabeležili blagovno menjavo v višini skoraj 11 milijard evrov,” so zapisali.

Predsednik Borut Pahor je tako danes kanclerko Merkel ob njenem obisku Slovenije odlikoval z redom za izredne zasluge. Po njegovem mnenju Angela Merkel zmore tisto, kar je v politiki najteže: pri ljudeh vzbuja zaupanje in jim daje občutek, da se bo vse dobro končalo.

Kanclerka je vedno iskala dialog

“To pa ne pride s talentom, ampak z delom, z njegovimi uspehi in lastnim zgledom. Kanclerka je do rešitev vedno prihajala z iskanjem kompromisov, tudi z najbolj trdimi ali neprijetnimi sogovorniki je skušala vedno najti dialog,” so obrazložili v uradu predsednika.

Angela Merkel, Borut Pahor
Urad predsednika RS

Dodali so, da se je političarka, ki ji pripisujejo izjemno pragmatičnost, dokazala tudi kot snovalka daljnovidnih rešitev in kot političarka odgovornih vizij. “Vsem tem je bilo skupno eno: neomajna vera v skupno evropsko prihodnost,” so zapisali.

Izpostavili so, da je predsednik Pahor s kanclerko sodeloval že kot premier. Na njegovo povabilo je kanclerka leta 2011 uradno obiskala Slovenijo, ko smo skupaj z Nemčijo sprejeli Deklaracijo o poglobljenem sodelovanju na področjih skupnega interesa.

Zahvala kanclerke in dobri odnosi

Kanclerka se je Pahorju zahvalila za odlikovanje in dejala, da je počaščena. Po njenih besedah je to odlikovanje tudi zaveza za vse nadaljnje nemške vlade, da bodo delale v dobro obeh držav in tudi njunih ljudi.

Angela Merkel in Borut Pahor
PROFIMEDIA

“To odlikovanje tako zame, kot tudi za vsako bodočo nemško vlado predstavlja obveznost, da si še naprej prizadevamo za tesne, dobre, prijateljske odnose med državama in tudi njunimi ljudmi,” je poudarila.

Pahorju se je nemška kanclerka tudi osebno zahvalila za medsebojno sodelovanje, ki je bilo zelo dobro tudi na različnih položajih.

Merkel gostja srečanja Brdo–Brijuni

V okviru sodelovanja v triu predsedujočih držav Svetu Evropske unije sta si Slovenija in Nemčija tako v času prvega kot tudi aktualnega slovenskega predsedovanja prizadevali za konstruktiven in prijateljski dialog znotraj Evropske unije. Predsednik Pahor se je s kanclerko Merkel večkrat srečal tudi v vlogi predsednika republike. Med drugim jo je kot posebno gostjo povabil na srečanje voditeljev pobude Brdo–Brijuni julija 2014. Z njo se je delovno sestal na poti na uradni obisk v Rusko federacijo in Ukrajino leta 2017.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje