Pahor na novi poti s Prijatelji Zahodnega Balkana, spet združen z Jadranko Kosor

Slovenija 12. Mar 202413:57 3 komentarji
Borut Pahor in Jadranka Kosor ob 10. obletnici vstopa Hrvaške v EU
Borut Pahor in Jadranka Kosor ob 10. obletnici vstopa Hrvaške v EU (Foto: TWITTER/@BorutPahor)

Začel je delovati zasebni zavod Prijatelji Zahodnega Balkana, ki ga je nekdanji predsednik Borut Pahor ustanovil že decembra. Poslanstvo zavoda je vključitev držav regije v EU, pa tudi spodbujanje dialoga, sprave in gospodarskega razvoja, so sporočili iz zavoda, ob tem pa predstavili, kdo vse je del njihovega svetovalnega odbora.

Ob predstavitvi knjige Zmaga je začetek je Borut Pahor razkril, s čim se bo ukvarjal, potem ko se mu izteče status bivšega predsednika – z vodenjem zavoda Prijatelji Zahodnega Balkana.

Status bivšega predsednika se je Pahorju iztekel 23. decembra, čez slabe tri mesece pa so iz zavoda sporočili, da začenjajo delo. Vsi konstitutivni postopki, ki zavodu to omogočajo, so se namreč zaključili konec februarja letos.

Kot so zapisali v zavodu FoWB (Friends of Western Balkans), je njihovo glavno poslanstvo spodbujanje dialoga, sprave, mirnega reševanja odprtih vprašanj, gospodarskega razvoja ter vključitev držav regije v Evropsko unijo.

V svetovalnem odboru zavoda so med drugim nekdanja visoka predstavnica EU za zunanjo in varnostno politiko Catherine Ashton, nekdanji švedski premier in visoki predstavnik OZN za BiH Carl Bildt, nekdanji predsednik vlade BiH in danes predstavnik njihove vlade pri OZN Zlatko Lagumdžija, nekdanji bolgarski predsednik Rosen Plevneliev, nekdanja podpredsednica vlade Severne Makedonije Radmila Šekerinska in nekdanji predsednik Srbije Boris Tadić. Seveda ni mogoče spregledati, da je v odboru tudi velika prijateljica Boruta Pahorja, nekdanja hrvaška premierka Jadranka Kosor.

Alja Brglez in Borut Pahor
Foto: Igor Kupljenik / BOBO

Svet zavoda sestavljajo Nataša Kovač, Alja Brglez in France Arhar, vsi trije dolgoletni Pahorjevi sodelavci – prva je bila v času njegovega mandata generalna sekretarka v uradu predsednika republike, druga je bila vodja njegovega kabineta v obeh mandatih, Arhar pa je bil Pahorjev svetovalec med letoma 2017 in 2022. Alja Brglez bo v zavodu sicer delovala tudi kot Pahorjeva višja svetovalka.

V zavodu, ki bo deloval kot think tank, bodo sodelovali še honorarni sodelavci in prostovoljci. Svoje prostore imajo v Ljubljani v stolpnici na Trgu republike 3, kjer je Pahor imel svojo pisarno v času, ko je še imel status bivšega predsednika. Sredstva bodo pridobivali z opravljanjem analiz o razmerah na Zahodnem Balkanu ter svetovanjem vladam in drugim institucijam, so še sporočili danes.

Napovedali so, da bo njihov prvi velik projekt priprava mednarodne konference, ki bo potekala 19. in 20. aprila v Ljubljani. Na konferenci bodo potekale razprava o političnih in varnostnih razmerah na Zahodnem Balkanu v luči geopolitičnih sprememb v Evropi in v svetu, kritična analiza širitvene strategije EU in razprava o koristih morebitne ustanovitve Ekonomske skupnosti Zahodnega Balkana.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje