Pahor ob dnevu Slovenske vojske: Nakupa boxerjev ne smemo odlagati

Slovenija 15. Maj. 202212:14 > 12:2518 komentarjev
Delite:
Foto: Slovenska vojska/Twitter

Slovenska vojska je danes obeležila svoj dan. Tako vrhovni poveljnik obrambnih sil in predsednik republike Borut Pahor kot minister za obrambo, ki opravlja tekoče posle, Matej Tonin sta izpostavila pomen investicij v vojsko. Pahor je ponovil svojo podporo nakupu oklepnih vozil boxer in dejal, da nakupa ne smemo odlagati. Tonin pa je pojasnil svoje razloge za podpis memoranduma.

Minister za obrambo, ki opravlja tekoče posle, Matej Tonin, se je vojakom zahvalil za služenje, tudi v času, ko se je, kot pravi, vojsko ožemalo do obrabljenih čevljev. “Današnji dan lahko praznujemo bolj optimistično,” je dejal in spomnil na zaustavitev kadrovskega upada in modernizacijo vojske.

Spomnil se je minulega mandata in dejal, da je bila prednostna naloga izboljšanje položaja vojaka, uredili so status vojakov po 35. letu in zagotovili možnost dodatnega dopusta vojakom na misijah, uredili srednješolsko izobraževanje vojakov in uvedli nadomestilo za prepoved stavke, zaradi česar so se dvignile plače. “Zadovoljen sem, da smo obrnili trend odhodov in prihodov ter povečali interes med mladimi za prostovoljno služenje vojaškega roka,” je rekel.

“Primerno urejen status je temelj,” je rekel in dodal, da je nujna tudi tehnična posodobitev, ki zagotavlja varnost vojakov. Ob tem je odhajajoči minister izpostavil zakon o investicijah v Slovensko vojsko. Posodabljajo se vojašnice, vadišča, ladja Triglav, nabavljajo se nova vozila, posodabljajo se letala, je naštel Tonin.

“Pred štirimi dnevi je bil velik dan za Slovensko vojsko, 15 let smo blefirali, lagali sebi in zaveznikom,” pa se je Tonin spomnil na podpis memoranduma za nakup boxerjev. Na vprašanja, zakaj se je odločil za nakup teh oklepnikov, Tonin odgovarja: “Ker vozila Slovenska vojska potrebuje, da lahko izvaja z ustavo in zakoni določene naloge. Ker je kombinacija zmogljivosti in zaščite vozila daleč najboljša in zato omogoča učinkovito delovanje. Ker v izredno poslabšanih varnostnih okoliščinah z izgradnjo slovenskih obrambnih zmogljivosti mislim resno. Želim, da Slovenija tudi z dejanji in ne le besedami podpira evropsko strateško suverenost. Ker podpiram slovensko obrambno industrijo.” Ocenil je, da so bili v tem mandatu postavljeni temelji za razvoj v tudi bolj viharnih časih.

“Naša prizadevanja so bila vseskozi prežeta z ljubeznijo do domovine,” je rekel Tonin. Zaradi vojne v Ukrajini pa je jasno, da brez varnosti ni ne blaginje ne napredka, je dodal. “Slovenija nima več prostora za preračunavanja. Dovolj je govorjenja o podpiranju vojske in hkratnega rezanja virov,” je rekel.

Slovenska vojska danes obeležuje svoj praznik. Na ta dan se spominjamo 15. maja 1991, ko se je na Igu in v Pekrah začelo usposabljanje prve generacije nabornikov.

Pahor podprl nakup oklepnikov

Vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor je v nagovoru poudaril, da je Slovenija varna država, ker vodi miroljubno zunanjo politiko in odprta vprašanja rešuje po mirni poti. “Svojo neodvisnost in samostojnost si je s svojo vojsko v vojni za Slovenijo izborila sama. Vi ste ponosni dedič te tradicije,” je rekel in dodal, da se na vojake lahko zanese tako Slovenija kot zavezniške vojske. “Doslej še nikoli niste razočarali.”

Slovenija je varna država in ni neposredno ogrožena, a so se varnostne razmere z vojno v Ukrajini poslabšale, je rekel predsednik republike. “Čeprav si vsi želimo, da bi se čim prej našla politična volja za mirno rešitev spora, vojna sproža pomembne politične in varnostne spremembe,” je dejal in podprl interes Finske in Švedske za članstvo v Natu. “Naj si Slovenija še tako iskreno prizadeva za mirno reševanje sporov, si ne sme zatiskati oči. Bistveno je troje: prvič, da imamo izurjeno, opremljeno vojsko. Drugič, da smo zanesljiv zaveznik v Natu. Tretjič, da smo aktiven član evropske družine in si prizadevamo za obrambni razvoj,” je naštel.

Državni zbor je začrtal dolgoročen razvoj Slovenske vojske, naposled je bil sprejet sistemski zakon, ki zagotavlja podlago za opremo vojaka in oborožitev vojske. “V ta okvir sodi tudi nakup bojnih vozil 8×8 boxer. Investicija je ključnega pomena za vzpostavitev srednje bataljonske skupine kot najpomembnejše zmogljivosti Slovenske vojske. S tem bo zagotovljena večja bojna pripravljenost, bolje bo varovala življenja,” je dejal Pahor in poudaril, da so aktivnosti potekale več let. Meni, da nakupa ne smemo odlagati.

Načelnik Generalštaba Robert Glavaš je pa je na slovesnosti povedal, da četudi si vsi želimo miru na svetu, prihaja do trenj in spopadov. “Takrat spoznamo pomen vojske,” je rekel in dodal, da pomagajo tudi ob naravnih nesrečah.

Tonin na Instagramu čestital s posnetkom italijanske letalske baze

Tonin je vojakom čestital tudi z objavo posnetka svojega obiska Letalske baze Aviano v Furlaniji-Julijski krajini na severovzhodu Italije. “Moj poklon vsem tistim, ki služite domovini Sloveniji,” je zapisal ob več kot dvominutnem posnetku, ki je nastal na vaji letalske podpore na Počku novembra lani.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar