Minister Tonin podpisal memorandum za nakup oklepnikov

Slovenija 11. Maj 202211:43 > 20:15 9 komentarjev
Tonin
Ministrstvo za obrambo/TWITTER

Minister za obrambo Matej Tonin je že danes podpisal memorandum o soglasju k programu boxer v okviru organizacije OCCAR. Vlada je ministra pred tem pooblastila za podpis memoranduma.

Vlada se je na današnji dopisni seji seznanila s tem, da bo minister za obrambo Matej Tonin v imenu ministrstva za obrambo podpisal memorandum o soglasju k programu boxer. Vlada je prav tako soglašala s prevzemom finančnih obveznosti za izvedbo programa boxer, ki bodo znašale dobrih 343 milijonov evrov.

Po vladnem soglasju je minister Tonin že danes v Münchnu podpisal večstomilijonsko pogodbo o nakupu bojnih vozil. Ob tem je Tonin poudaril, da smo “z današnjim podpisom končno tam, kjer bi morali biti pred 15 leti”. Slovenija dobiva vrhunska vozila, tako Tonin, ki bodo namenjena nacionalni in kolektivni obrambi v okviru Nata. Kot smo poročali, je podpisu pogodbe že nasprotoval najverjetnejši prihodnji mandatar Robert Golob, ki je obenem zavrnil sestanek, na katerega ga je Tonin povabil.

Sam podpis memoranduma o soglasju za Slovenijo prinaša finančne posledice v višini 7,2 milijona evrov, ki se nanašajo na povračilo razvojnih stroškov za 45 vozil boxer državam članicam tega programa. Vstopna pristojbina bo poravnana v enkratnem znesku v letu 2022, sredstva pa bodo zagotovljena z zakonom o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski v letih od 2021 do 2026, so sporočili z vladnega urada za komuniciranje (Ukom). Podpis memoranduma o soglasju drugih neposrednih finančnih posledic ne bo imel, so dodali, nadaljnje finančne posledice pa bodo nastale s sklenitvijo pravno zavezujoče programske odločitve in pogodbe o nakupu vozil boxer z glavnim dobaviteljem, ki jo je v imenu ministrstva za obrambo podpisal Tonin.

Kot smo poročali, ministrstvo za obrambo načrtuje nakup 45 vozil boxer, od Organizacije za sodelovanje pri skupnem oboroževanju (OCCAR) pa je prejelo ponudbo, ki vključuje tudi logistično podporo, rezervne dele, specialno orodje in testno opremo, integracijo sistemov, testiranje, usposabljanja, dokumentacijo, razvoj in projektno vodenje.

Ministrstvo za obrambo je ocenilo, da je najustreznejši postopek za nakup bojnih kolesnih vozil 8 x 8 pridružitev Slovenije k večnacionalnemu programu boxer v okviru OCCAR, so dodali v Ukomu. “Memorandum o soglasju se sklepa med državami, ki sodelujejo v programu boxer, in ureja njihova medsebojna razmerja pri sodelovanju v programu boxer ter opredeljuje njihovo namero, da program boxer upravlja OCCAR. Memorandum med drugim vsebuje določbe glede njegovih ciljev, strukture in organizacije programa, ki ga upravlja OCCAR, njegove pristojnosti, postopkov in pravil pri upravljanju programa, strukture vodenja in upravljanja programa ter obveznosti posameznih teles v tej strukturi,” je sporočil Ukom.

Podrobnosti o podpisu memoranduma in programske odločitve bodo na ministrstvu za obrambo predstavili jutri, v četrtek, 12. maja ob 11. uri. Novinarsko konferenco bomo v živo prenašali tudi na n1info.si.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje