Pahor razkril podrobnosti o odpoklicu Kajzerja. Navedbe gredo v prid Tanji Fajon

Slovenija 10. Nov 202213:16 9 komentarjev
Tanja Fajon, Borut Pahor
Tina Kosec/ BOBO

Predsednik republike Borut Pahor je v današnjih tvitih razkril, da odpoklica veleposlanika v ZDA Toneta Kajzerja ni podpisal po prvem vladnem sklepu, temveč šele po tem, ko so se predstavniki vlade z njim o odpoklicu posvetovali in je vlada sklep ponovno sprejela. To torej pomeni, da očitki SDS na račun Tanje Fajon, da je zaradi neopravljenega posvetovanja s predsednikom republike kršila zakonodajo, ne držijo (več).

Osrednji razlog za interpelacijo, ki so jo zoper ministrico za zunanje zadeve Tanjo Fajon vložili poslanci SDS in jo državni zbor obravnava danes, je bil odpoklic veleposlanika v ZDA Toneta Kajzerja. Diplomat je namreč prvaku največje opozicijske stranke Janezu Janši nepooblaščeno poslal depešo zunanjega ministrstva, ta pa je posnetek objavil na Twitterju. Poslanci SDS Tanji Fajon v interpelaciji, ki so jo vložili 22. septembra, pa tudi v današnji razpravi med drugim očitajo, da se o odpoklicu Kajzerja ni posvetovala s predsednikom republike Borutom Pahorjem, s čimer da je kršila zakon o zunanjih zadevah.

Sodeč po današnjih Pahorjevih tvitih pa te kršitve ni. Vlada je sicer sklep o odpoklicu Kajzerja sprejela že 15. septembra. Tedaj je Pahor izrazil nezadovoljstvo, da se pred tem ministrica Fajon ni posvetovala z njim, in poudaril, da bi to morala storiti. Ob tem je opozoril še na vprašanje sorazmernosti sprejetega ukrepa. A sta se nekaj dni po sprejetem vladnem sklepu predsednik Pahor in premier Robert Golob na to temo pogovarjala po telefonu.

Pahor je tedaj sporočil, da bo podpisal Kajzerjev odpoklic, danes pa je na Twitterju pojasnil, da sta se z Golobom v “izogib nesporazumom in zaradi nedvoumnosti postopka glede posvetovanja ministrice za zunanje zadeve in predsednika republike odločila, da se o sklepu vlade o odpoklicu veleposlanika ponovno glasuje”. To je vlada storila na seji 28. septembra, Pahor pa je ukaz o odpoklicu podpisal dan kasneje. Ob tem v uradu predsednika republike poudarjajo, da torej Borut Pahor ni podpisal prvega sklepa o Kajzerjevem odpoklicu, ki ga je vlada sprejela brez posvetovanja z njim, temveč je podpisal nov sklep, ki ga je ministrska ekipa potrdila po opravljenih posvetih s predsednikom republike.

Vlada sicer dogajanje vidi nekoliko drugače. Kot so popoldne sporočili iz vladnega urada za komuniciranje (Ukom), je ministrica Fajon v skladu z zakonom o zunanjih zadevah izvedla vsa potrebna posvetovanja s predsednikom države. “Ker vlada po posvetovanjih ni dobila nobenega sporočila, da se predsednik republike z odpoklicem veleposlanika Kajzerja ne strinja, je sprejela sklep o njegovem odpoklicu.” Dodali so, da je predsednik Pahor ne glede na to prosil za dodatne pogovore s premierjem Golobom in ponovno sprejetje sklepa o odpoklicu veleposlanika Kajzerja. “Oba sklepa sta identična in gre v tem smislu za isti sklep,” so še zapisali na Ukomu.

Spomnimo, da je depeša, ki jo je Kajzer nepooblaščeno poslal Janši, govorila o zaprosilu notranjega ministrstva, naj tudi diplomatsko-konzularna predstavništva na opaznem mestu objavijo naslov, na katerega volilci lahko pošiljajo podporo predsedniški kandidaturi Nataši Pirc Musar.

“Skrajno neprofesionalno je, da veleposlanik nepooblaščeno razkrije diplomatsko depešo, enako pa tudi, da trikratni predsednik vlade objavi diplomatsko pošto na svojem Twitter računu. Tega ni mogoče ne opravičiti in ne zagovarjati,” je v današnjem zagovoru pred poslanci poudarila Fajon. Ob tem je poudarila, da imata interpelaciji zoper njo in zoper ministrico za notranje zadeve Tatjano Bobnar – to bodo v državnem zboru obravnavali v ponedeljek – popolnoma drugačen vzgib, kot trdijo v opozicijski SDS. “Primaren namen obeh interpelacij je načenjanje trdnosti koalicije, ustvarjanje morebitnih razpok in prikazovanje, da naj bi bila trenutna vlada neučinkovita,” je dejala Fajon.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje