Pahor sprejel predsednico Evropske centralne banke Christine Lagarde

Slovenija 10. Maj. 202217:33 > 19:14
Delite:
Christine Lagarde in Borut Pahor
Foto: Borut Živulović/BOBO

Predsednica Evropske centralne banke (ECB) Christine Lagarde se mudi na obisku v Sloveniji. V Banki Slovenije se je danes srečala z mladimi perspektivnimi ekonomisti, nato jo je sprejel predsednik republike Borut Pahor, so sporočili iz Banke Slovenije. Lagarde se bo v sredo udeležila mednarodne konference ob 30. obletnici Banke Slovenije.

Predsednik republike Borut Pahor je v Predsedniški palači sprejel predsednico Evropske centralne banke (ECB) Christine Lagarde.

Predsednica ECB bo v sredo v ljubljanskem Cankarjevem domu nagovorila udeležence konference z naslovom 30 let neodvisnosti Banke Slovenije: Prehojena pot in sodobni izzivi. Uvodni nagovor bo imel tudi guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle, na konferenci pa bodo kot govorci sodelovali številni predstavniki domačih in mednarodnih institucij.

Lagarde je našo državo nazadnje obiskala lansko jesen, ko se je udeležila neformalnega zasedanja finančnih ministrov EU. Pogovori so takrat potekali v znamenju optimizma glede zdravstvenih in gospodarskih razmer v območju evra in EU, a z opozorilom, da je izzivov še veliko.

Danes je največji izziv območja z evrom visoka inflacija. ECB po njenih besedah pozorno spremlja njene sekundarne učinke in pritiske za višje plače. “Naš mandat je cenovna stabilnost in storili bomo vse potrebno, da se inflacija stabilizira na naši ciljni ravni dveh odstotkov,” je ponovila v ponedeljek, ko je zavrnila pozive hišnih sindikatov, naj se se plače zaposlenih v tej finančni instituciji uskladijo z inflacijo.

Glede junijske seje sveta ECB, na kateri bodo sprejemali odločitev o poteku denarne politike, je v nedavnem pogovoru za Delo povedala, da se ekipe ECB intenzivno ukvarjajo z najnovejšimi makroekonomskimi projekcijami. Glede dviga obrestnih mer je ponovila, da morajo najprej končati neto nakupe v okviru programa nakupa vrednostnih papirjev in da glede na podatke pričakuje, da bi se ti morali končati v začetku tretjega četrtletja.

Nasvetov za Slovenijo se je vzdržala, saj so bile parlamentarne volitve pred kratkim in vlada še ni sestavljena. “Kot splošno načelo pa so na sedanji točki pomembni ciljno usmerjeni ukrepi, osredotočeni na najbolj ranljive skupine prebivalstva,” je dejala za Delo.

Banka Slovenije je 30. obletnico ustanovitve praznovala lani, saj je 25. junija 1991, na dan razglasitve Slovenije za samostojno državo, nastala tudi slovenska centralna banka. Osrednja slovesnost ob 30-letnici je bila 7. oktobra lani, na predvečer 30-letnice denarne osamosvojitve Slovenije, praznovanje se je podaljšalo v letošnje leto.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar