Pahor: Uporništvo skozi naše narodno zorenje postalo del narodnega značaja

Slovenija 27. Apr. 202214:291 komentar
Delite:
Borut Pahor ob Dnevu upora proti okupatorju
Foto: Urad predsednika RS

Predsednik republike Borut Pahor je v počastitev dneva upora proti okupatorju nagovoril državljane. Med drugim je izpostavil, da današnji praznik slavi uporništvo, saj smo se Slovenci v polpretekli in novejši zgodovini dvakrat postavili po robu okupatorju. "Uporništvo, se zdi, je skozi naše narodno zorenje postalo del narodnega značaja," je dejal.

Predsednik republike Borut Pahor, katerega besede povzema sporočilo za javnost, je v nagovoru državljanom v predsedniški palači poudaril, da bo narod, ki ima moralni prav, na koncu vedno zmagal v boju proti okupatorju, ne glede na njegovo vojaško silo. “To velja danes in velja za vojno v Ukrajini, kjer ima ukrajinski narod moralni prav,” je dejal.

V Sloveniji si po besedah predsednika republike želimo, da bi bilo trpljenja v Ukrajini čim prej konec, da bi nastopil mir in da bi se spori, zapleti in razhajanja med dvema sosednjima državama urejali po mirni poti: “V tem smislu naj bo danes naš državni praznik klic solidarnosti z ukrajinskim narodom, hkrati pa tudi klic k miru in mirnemu reševanju tega spora in vseh sporov po vsem svetu, da bi lahko v Evropi in v mednarodni skupnosti vladala mir in varnost, ki si ju otroci zaslužijo, da bi lahko razvili svoje talente in sanjali svoje sanje.”

Pahorju se zdi pomembno, da ne pozabimo najbolj slavnih dni svoje zgodovine, saj iz njih črpamo narodni pogum in moralni credo. Med te “sijajne zgodovinske dogodke” po njegovih besedah sodi tudi partizansko gibanje sredi prejšnjega stoletja, “ki mu je v sodelovanju z zavezniki uspelo osvoboditi Evropo fašističnega in nacističnega jarma”.

“Če smo sredi druge svetovne vojne stali na različnih bregovih”, pa se to po besedah Pahorja ni zgodilo, ko smo se osamosvajali in branili odločitev, da ustanovimo lastno državo. “Takrat – tudi zavedajoč se nevarnosti vnovičnega bratomornega boja – smo stopili skupaj in obranili našo domovino, našo državo, ki jo danes ohranjamo in razvijamo za interese in sanje naših otrok in njihovih otrok,” je sklenil nagovor.

Predsedniku republike se je z nagovorom pridružil tudi predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije Marijan Križman. Med drugim je dejal, da nas današnji praznik uči in spominja, da smo vedno dosegli svoje cilje, kadar smo se skupaj tako odločili. Poudaril je, da je osvobodilni lok od generala Maistra preko narodnoosvobodilnega boja vodil v samostojno Slovenijo.

V počastitev državnega praznika so imeli v predsedniški palači danes dan odprtih vrat, pred predsedniško palačo pa je bila postrojena častna straža Garde Slovenske vojske.

Pred slovesnostjo v predsedniški palači sta Pahor in Križman položila venca k spomeniku OF v Rožni dolini.

Borut Pahor
Foto : Urad predsednika RS

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar