Milanu M. Cviklu se nasmiha viceguvernerski položaj

Slovenija 20. Jun 202217:33 > 19:24 1 komentar
Milan Cvikl
Borut Živulović/BOBO

Predsednik republike Borut Pahor je v državni zbor uradno poslal predloga, da za predsednico računskega sodišča imenuje Jano Ahčin, za člana viceguvernerja Banke Slovenije pa Milana Martina Cvikla. Da uživata zadostno podporo, je ugotovil na posvetovanjih z vodji poslanskih skupin minuli teden. Kandidata potrebujeta za imenovanje podporo vsaj 46 poslancev.

Predsednik republike Borut Pahor je v državni zbor uradno poslal predloga, da za predsednico računskega sodišča imenuje Jano Ahčin, za člana viceguvernerja Banke Slovenije pa Milana Martina Cvikla. Da uživata zadostno podporo, je ugotovil na posvetovanjih z vodji poslanskih skupin minuli teden.

V uradu predsednika Pahorja so v sporočilu za javnost zapisali še, da kandidata po oceni predsednika republike izpolnjujeta visoke strokovne kriterije in imata potrebne izkušnje za opravljanje funkciji. Kandidata se bosta pred odločanjem v DZ, kot je uveljavljena praksa v zadnjih letih, javnosti predstavila na ločenih javnih predstavitvah v predsedniški palači.

Za mesto viceguvernerja so kandidature oddali Primož Dolenc, ki je viceguvernersko funkcijo opravljal do začetka aprila, Miha Mihič, Matjaž Noč in Sibil Svilan. Cvikla ni bilo med njimi, a v primeru imenovanja viceguvernerja je predsednik republike lahko izbiral tudi med drugimi imeni. M. Cvikl je bil sicer eden ključnih pogajalcev stranke SD v koalicijskih pogajanjih, bil je tudi v igri za položaj enega od ministrov v vladi Roberta Goloba, ko mu to ni uspelo, pa se je, kot kaže, pripravil za položaj viceguvernerja.

Vladajoča koalicija je Pahorja za kandidata zunaj okvirov javnega poziva tako minuli teden predlagala Cvikla, ta pa je medtem Pahorja seznanil, da daje soglasje h kandidaturi. Pahor je moral poziv za to mesto ponoviti, potem ko je prejšnji sklic DZ v začetku februarja odrekel podporo kandidatu Marjanu Divjaku. Za vodenje računskega sodišča je medtem predsednik republike moral izbrati med prijavljenimi kandidati.

Poleg nekdanje direktorice finančne uprave Ahčinove so se za naslednika Tomaža Vesela prijavili še Miroslav Kranjc, Dušan Sterle in Aleksej Šinigoj. Vesel je sicer že prenehal voditi ustanovo, njegove naloge trenutno opravlja podpredsednica Maja Bilbija. DZ bo o kandidatih glasoval najpozneje v 30 dneh po prejemu predlogov, glasovanje je tajno, kandidat pa je izvoljen, če zanj glasuje večina ali 46 vseh poslancev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter.  

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje