Michel za čimprejšnji začetek pogajanj EU s Severno Makedonijo in Albanijo

Slovenija 16. Jun 202210:23 > 16:42 2 komentarja
Michel v Severni Makedoniji
Ognen Teofilovski/REUTERS

Predsednik republike Borut Pahor je na predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela naslovil pismo, v katerem se zavzema za hitrejši širitveni proces na Zahodni Balkan. Pahor meni, da bi morali Bosni in Hercegovini podeliti status kandidatke za članstvo brez pogojev. Medtem je Michel za čimprejšnji začetek pristopnih pogajanj s Severno Makedonijo in Albanijo.

Predsednik republike Borut Pahor je predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela v pismu opozoril na razmere na Zahodnem Balkanu, še posebej v Bosni in Hercegovini. V luči ruske agresije na Ukrajino in učinkov vojne na evropsko varnost se potrjuje, kako pomemben garant varnosti ter stabilnosti je Evropska unija, je zapisal predsednik. “Medtem ko iskreno podpiram vsa prizadevanja, da se Ukrajini in Moldaviji podeli status kandidatke, pa me čedalje bolj skrbijo razmere na Zahodnem Balkanu, ki mu ves čas deklaratorno zagotavljamo evropsko perspektivo, a se ta čedalje bolj oddaljuje,” je dodal.

Izpostavil je razmere v Bosni in Hercegovini (BiH). “V tej državi so negativne posledice prepočasnega širitvenega procesa Evropske unije in odmikanja evropske perspektive najbolj očitne. V teh razmerah se krepijo nacionalizem in težnje po spremembi meja, vse to pa vodi v še večjo nestabilnost, ki ogroža varnost ne le BiH in njene neposredne soseščine, pač pa tudi Evropske unije,” je pojasnil.

Pahor meni, da je nujno, da se BiH podeli status kandidatke za članstvo brez pogojev. “Pogoje naj BiH seveda izpolni, a vrstni red naj bo drugačen – torej najprej podelitev statusa kandidatke in nato izpolnitev pogojev,” je dodal. Prepričan je namreč, da bi to okrepilo proevropske sile v državi in dinamiko notranjega prilagajanja evropskim normam.

Ocenil je, da so potrebni koraki za čimprejšnjo širitev Evropske unije na Zahodni Balkan. Albanija in Severna Makedonija naj junija dobita zeleno luč za začetek pogajanj, Kosovo pa vizumsko liberalizacijo, je zapisal predsednik republike. Verjame, da je za oboje potrebna zgolj politična volja držav članic, saj vse tri države izpolnjujejo vse pogoje za omenjeno. Želi pa si tudi hitrejšega pogajalskega procesa s Črno goro in Srbijo.

“Iskreno sem prepričan, da je Evropska unija odgovor na vsa vprašanja Zahodnega Balkana. Zato vas prosim, da se zavzamete za konkretne korake k hitrejšemu širitvenemu procesu na Zahodnem Balkanu, zlasti za podelitev statusa kandidatke za Bosno in Hercegovino,” je še dodal.

O pobudi je Pahor prvič spregovoril na februarski Münchenski varnostni konferenci. Predstavil jo je tudi na majskem Sarajevskem poslovnem forumu in na srečanju voditeljev SEECP v Solunu, na katerem je sodeloval tudi predsednik Evropskega sveta Michel. Predsednik Pahor je pobudo najavil predsedniku Poljske Andrzeju Dudi že, ko je sprejel njegovo povabilo, da skupaj z nekaterimi drugimi evropskimi voditelji konec februarja podpiše pismo s pozivom za dodelitvi statusa kandidatke Ukrajini, so zapisali v Pahorjevem uradu.

Michel za čimprejšnji začetek pristopnih pogajanj s Severno Makedonijo

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel se je danes na srečanju z makedonskim predsednikom Stevom Pendarovskim na Ohridu zavzel za čimprejšnji začetek pristopnih pogajanj s Severno Makedonijo in Albanijo. Kot je dejal, je to najvišja prioriteta. Začetek pogajanj s Severno Makedonijo že dlje časa blokira njena soseda Bolgarija.

“Resnično upam, da bomo kmalu priča pozitivnemu razvoju, saj bi bil to pomemben signal za celotno regijo,” je po poročanju tujih tiskovnih agencij dejal Michel.

Severna Makedonija in Albanija sta že marca 2000 dobili priporočilo Evropske komisije za začetek pristopnih pogajanj, vendar se ta niso začela, ker morajo zeleno luč dati še preostale članice unije. Severna Makedonija se je z bolgarsko blokado soočila, potem ko je razrešila dolgoletni spor z drugo sosedo Grčijo glede svojega imena.

Michel danes ni mogel potrditi, ali bo do vrha EU z Zahodnim Balkanom, ki bo potekal prihodnji teden, prišlo do preboja. “Ko gre za Evropski svet, ne moremo nikoli biti prepričani o izidu,” je dejal in dodal, da bo sam naredil vse, da bo sprejet odločilni korak na poti pristopanja obeh držav k EU.

Pendarovski pa je ob tem opozoril, da zavlačevanje načenja kredibilnost unije, bolgarske zahteve pa po njegovem mnenju predstavljajo nevaren precedens, kjer članica EU potencialni kandidatki iz bilateralnih razlogov postavlja dodatne pogoje.

Michel se na Ohridu udeležuje Prespanskega foruma za dialog, na katerem potekajo razprave o posledicah vojne v Ukrajini na stabilnost Zahodnega Balkana in o širitvenem procesu EU v tej regiji.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje