Papež odredil revizijo primera Rupnik. Škof Andrej Saje: Smo na strani žrtev

Slovenija 27. Okt 202315:54 2 komentarja
Marko Rupnik
PROFIMEDIA

Papež Frančišek je ukinil zastaranje primera nekdanjega jezuita in umetnika Marka Rupnika, ki je bil obtožen domnevnih zlorab redovnic, da bi lahko stekel sodni postopek v zvezi z očitki zoper Rupnika, poroča Vatican News. Papež je ob tem dikasterij za nauk vere še zaprosil, da znova preuči primer. Predsednik Slovenske škofovske konference (SŠK) Andrej Saje pa je ob novici o inkardinaciji Rupnika v Škofijo Koper poudaril, da v tem procesu SŠK ni sodelovala in da v SŠK nimajo nikakršne tolerance do zlorab.

Papež Frančišek je dikasterij za nauk vere zaprosil, naj pregleda primer nekdanjega jezuitskega umetnika Marka Rupnika, ki so ga nekatere ženske, s katerimi je sodeloval, obtožile psihične in spolne zlorabe, je na spletni strani poročal Vatican News, ki se sklicuje na Sveti sedež.

Papeška komisija za zaščito mladoletnikov je papeža septembra opozorila, da obstajajo “resne težave pri vodenju primera patra Marka Rupnika in pomanjkanje stika z žrtvami”. Zato je papež “zaprosil dikasterij za nauk vere, da preuči primer, in se odločil za ukinitev zastaranja, da bi omogočil sodni proces”, so sporočili iz tiskovnega urada Svetega sedeža.

“Papež je trdno prepričan, da če se mora Cerkev nečesa naučiti od sinode, je to, da s pozornostjo in sočutjem prisluhne tistim, ki trpijo, še posebej tistim, ki se čutijo od Cerkve marginalizirani,” so še navedli pri Svetem sedežu.

Kot smo poročali, so decembra lani v javnost prišli očitki nekdanjih redovnic iz skupnosti Loyola, da naj bi jih pater Rupnik med letoma 1992 in 1993 psihično ter fizično zlorabil. Med preiskavo primera je bilo poudarjeno, da v zadevi niso bile vpletene mladoletne osebe, dikasterij za nauk vere pa je po preiskavi sklenil, da so obtožbe zoper patra Rupnika že zastarale, zato so primer oktobra lani zaprli.

Rupnika so junija letos izključili iz jezuitskega reda. Po pisanju tednika Družina Rupnika niso izključili zaradi obtožb o zlorabah, ampak “zaradi njegovega trmastega zavračanja zaobljube pokorščine”.

Katoliški spletni portal Silere non possum je pred dnevi poročal, da so Rupnika kot duhovnika sprejeli oziroma inkardinirali v koprsko škofijo, kar so za Družino potrdili tudi na koprski škofiji.

“Škofje smo na strani žrtev”

Na Rupnikovo inkardinacijo v koprsko škofijo se je odzval tudi predsednik Slovenske škofovske konference (SŠK) Andrej Saje, ki je dejal, da SŠK v tem procesu ni sodelovala. “Vsak škof je glede tega avtonomen in samostojen, zato tudi ni dolžan o tem obveščati SŠK,” je zapisal Saje in dodal, da je SŠK glede Rupnikovih zlorab sprejela stališče že decembra lani.

Saje je še izpostavil, da so 25. oktobra 2023 v Pismu božjemu ljudstvu XVI. rednega zasedanja škofovske sinode – na čelu s papežem Frančiškom –  zapisali, da je Cerkev v duhu današnjega časa dolžna prisluhniti tistim, ki so bili žrtve zlorab s strani članov cerkvenega telesa. Ob tem so se tudi zavezali, da se kaj takšnega ne bi več ponovilo.

“V tem duhu še naprej velja zavezanost Cerkve za večjo transparentnost in ničelno toleranco do fizičnega, spolnega, psihičnega in duhovnega nasilja,” je zapisal Saje.

Pojasnil je tudi, da je bila Rupnikova odslovitev iz jezuitskega reda razumljena kot skrajen ukrep v cerkvenopravnem smislu in da gre za zelo hudo kazensko sankcijo za nedopustna dejanja.

“Škofje smo na strani žrtev, da bodo slišane in da pridejo do pravice. Odgovorni v Cerkvi bomo spremljali dogajanje v naših cerkvenih skupnostih, da v prihodnje do zlorab avtoritete s strani oseb, ki imajo v Cerkvi kakršno koli vodstveno vlogo, ne bi prihajalo. V tem smislu so v teku priprave na vzpostavitev nove strukture za pomoč in preventivo. Spoznanje zelo bolečih odkritij naj bo priložnost za očiščenje in prenovo Cerkve,” je zapis odziva SŠK zaključil Andrej Saje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje