Papež pozval k dogovoru o razvoju umetne inteligence: Človek je več kot podatki

Slovenija 28. Dec 202315:21 0 komentarjev
Papež Frančišek na vsakoletnem božičnem blagoslovu
Papež Frančišek na vsakoletnem božičnem blagoslovu (Foto: PROFIMEDIA)

Papež Frančišek je poslanico ob svetovnem dnevu miru, ki ga Katoliška cerkev obeležuje 1. januarja, naslovil Umetna inteligenca in mir. V poslanici je pozval svetovne voditelje k sprejemu zavezujočega mednarodnega dogovora o razvoju in uporabi umetne inteligence, da bi zagotovili njeno etičnost, je povedal ljubljanski nadškof Stanislav Zore.

Papež Frančišek poudarja, da ni samoumevno, da bodo načrtovalci algoritmov in tehnologije delovali etično in odgovorno, zato je treba okrepiti in ustanoviti organizme, ki bodo obravnavali etična vprašanja za zaščito pravic tistih, ki uporabljajo različne oblike umetne inteligence, je osrednje sporočilo poslanice danes orisal ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. “Notranji kriterij ocenjevanja pozitivnega negativnega razvoja tehnologij mora biti dostojanstvo vsakega človeka,” je dodal.

V poslanici je papež izpostavil, da morajo biti nove tehnologije vedno usmerjene v prizadevanja za mir in skupno dobro v službi celostnega razvoja posameznikov in skupnosti. Razvoj, ki ne vodi k izboljšanju življenja vsega človeštva, ki povečuje neenakosti in podžiga konflikte, ne more veljati za napredek, je povzel Zore.

Algoritmom ne smemo dovoliti, da bi določali, kako razumemo človekove pravice in da bi puščali ob strani temeljne vrednote sočutja, je dejal. “Zato papež opozarja na tehnološko diktaturo, ki se ji moramo zavestno odreči, kajti človek je vedno več, kakor pa vsi podatki, ki jih lahko vnesemo v neko napravo za to, da pridemo do določenih ugotovitev,” je dodal nadškof.

ljubljanski nadškof Stanislav Zore., Mojca Šimenc ljubljanski nadškof Stanislav Zore., Mojca Šimenc
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO
Mojca Šimenc Mojca Šimenc
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO
ljubljanski nadškof Stanislav Zore. ljubljanski nadškof Stanislav Zore.
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

V poslanici papež izpostavi, da sta napredek informacijske tehnologije in razvoj digitalnih tehnologij v zadnjih desetletjih že začela povzročati globoke spremembe v dinamiki globalne družbe. Nova digitalna orodja namreč spreminjajo podobo komunikacij, javne uprave, izobraževanja, potrošnje, medosebnih odnosov in neštetih drugih vidikov vsakdanjega življenja.

Umetno inteligenco moramo torej razumeti kot galaksijo različnih resničnosti in ne moremo vnaprej domnevati, da bo njen razvoj sam po sebi blagodejno prispeval k prihodnosti človeštva in miru med ljudstvi. Ni dovolj domnevati, da bodo tisti, ki načrtujejo algoritme in digitalne tehnologije, delovali etično in odgovorno, poudarja papež.

V nadaljevanju se dotakne tudi resnih etičnih vprašanj, ki so povezana z oboroževalno dejavnostjo. Možnost vodenja vojaških operacij po sistemih za daljinsko vodenje je privedla do manjšega dojemanja opustošenja, ki ga povzročajo in odgovornosti za njihovo uporabo, kar prispeva k hladnejšemu in še bolj odmaknjenemu pristopu do neizmerne tragedije vojne, je prepričan papež.

Umetna inteligenca je stroj in velik problem nastane, če ta tehnologija pride v roke kriminalnim ali terorističnim združbam. Papež pride do zaključka, da svet res nima nobene potrebe po tem, da bi nove tehnologije prispevale k nepravičnemu razvoju trgovine z orožjem in spodbujale norost vojne,” je še dodal Zore. Prepričan je, da morajo svetovni odločevalci in vsak posameznik narediti vse, da na svetu dosežemo mir.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!