Papežev odposlanec pod drobnogled vzel ljubljansko nadškofijo

Slovenija 23. Dec 202214:02 1 komentar
Papež Frančišek
Guglielmo Mangiapane/REUTERS

Finančno poslovanje Nadškofije Ljubljana je že mesec dni pod drobnogledom posebnega odposlanca, ki ga je v Slovenijo poslal papež Frančišek, poroča portal Necenzurirano. V ljubljanski nadškofiji so informacijo potrdili in povedali, da je za vizitacijo zaprosil nadškof metropolit Stanislav Zore.

Kot navaja portal, jim je več virov potrdilo, da je finančno poslovanje nadškofije pod drobnogledom posebne revizije vatikanskega urada za ekonomske zadeve. Pri tem naj bi se revizija posebej usmerila v poslovanje podjetja Metropolitana, ki ga je nadškofija ustanovila leta 2001.

Podjetje, ki ima za več kot sto milijonov evrov premoženja in je brez dolgov, upravlja s 15.000 hektarjev cerkvenih gozdov in zemljišč na Pokljuki, Jelovici in v Zgornji Savinjski dolini. Pri tem naj bi se v cerkvenih krogih že več let govorilo o nenavadnem upravljanju podjetja in domnevno spornih poslih s prodajo lesa, navaja portal.

Poleg tega se je poslovanje Metropolitane med epidemijo covida-19 poslabšalo. Posledično je imelo podjetje manj presežnih denarnih sredstev, ki jih namenja za dividende nadškofije ali hrani za težke čase. Lani je tako podjetje ob 63 milijonov evrov prihodkov in štirih milijonih evrov dobička nadškofiji izplačalo le okoli 2,5 milijona evrov dividend, navaja portal. Ob tem dodaja, da gre v ozadju najverjetneje za to, kdo bo obvladoval podjetje.

Na ljubljanski nadškofiji na vprašanja portala, zakaj so v postopku vizitacije in kdo jo vodi, niso odgovorili, saj za podajanje odgovorov glede te zadeve na nadškofiji niso pristojni.

Apostolska vizitacija je ukrep, za katerega se Sveti sedež odloči, ko želi na terenu preveriti določena vprašanja v posameznih škofijah, zato tja pošlje posebnega papeževega preiskovalca – vizitatorja. Za isti ukrep se je Vatikan v Sloveniji odločil pred dobrim desetletjem – ob zlomu finančnega omrežja Nadškofije Maribor, navaja portal.

Zore sam zaprosil za vizitacijo ljubljanske nadškofije

So pa na ljubljanski nadškofiji potrdili, da pri njih poteka apostolska vizitacija, ki jo izvaja odposlanec Vatikana. Zanjo je zaprosil sam nadškof metropolit Stanislav Zore, ki si od začetka svoje škofovske službe prizadeva za preglednost, so sporočili za STA.

Zore je zanjo zaprosil z namenom, da bi neodvisni in zunanji strokovnjaki preverili poslovanje nadškofije, navajajo. Pri tem dodajajo, da je vatikanski dikasterij za škofe (neke vrste ministrstvo) za apostolskega vizitatorja imenoval splitsko-makarskega nadškofa Dražena Kutlešo.

Drugih podrobnosti pa dokler vizitacija ne bo zaključena in ne prejmejo zaključnega poročila, ne morejo komentirati, so navedli.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje