Parafiran koalicijski sporazum med Listo Zorana Jankovića in Gibanjem Svoboda

Slovenija 28. Dec 202211:24 9 komentarjev
Borut Živulovič/BOBO

Vodji svetniških skupin Liste Zorana Jankovića Aleš Čerin in Gibanja Svoboda Samo Logar sta parafirala koalicijski sporazum o sodelovanju v ljubljanskem mestnem svetu. Sporazum bo podpisan v začetku prihodnjega leta, Logarja pa je župan Zoran Janković že imenoval za šestega podžupana.

Koalicijo v ljubljanskem mestnem svetu bosta sestavljali Lista Zorana Jankovića in Gibanje Svoboda. Vodji obeh svetniških skupin Aleš Čerin (Lista Zorana Jankovića) in Samo Logar (Gibanje Svoboda) sta namreč parafirala koalicijski sporazum o sodelovanju. Podpis sporazuma bo sledil na začetku prihodnjega leta, ko bo tudi uradno predstavljena njegova vsebina.

Je pa Ljubljana poleg petih podžupanov, ki jih je župan Zoran Janković imenoval iz vrst svojih svetnikov – to so Tjaša Ficko, Dejan Crnek, Aleš Čerin, Janez Koželj in Boštjan Koritnik – po novem dobila še podžupana iz vrst Gibanja Svoboda. To je postal Samo Logar, ki bo podžupansko funkcijo opravljal nepoklicno. Kot je mogoče slišati, sta Lista Zorana Jankovića in Gibanje Svoboda pri večini programskih točk kompatibilni, je pa Svoboda v sporazum dodala nekaj dodatnih zelenih in energetskih vsebin, ki jih zagovarja tudi na državni ravni.

Jankovićeva lista je na letošnjih lokalnih volitvah izgubila večino v mestnem svetu, ki jo je – razen v mandatu 2014 -2018 – imela vse od leta 2006. V prejšnjem mandatu je imela 24 mestnih svetnikov, na novembrskih lokalnih volitvah pa jih je dobila 18. Na drugo mesto se je uvrstilo Gibanje Svoboda z osmimi mestnimi svetniki. Koalicija Lista Zorana Jankovića in Gibanje Svoboda bo torej imela v 45- članskem ljubljanskem mestnem svetu 26 svetnikov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje