Parkiranje ob UKC Ljubljana: drago ali misija nemogoče

Slovenija 26. Okt 202205:59 4 komentarji
reševalno vozilo
Žiga Živulović jr./BOBO

Če morate v UKC Ljubljana in se pripeljete z avtomobilom, se lahko pripravite na dvoje: ali boste neumorno iskali parkirno mesto ali pa boste za parkiranje relativno blizu stavbam bolnišnice precej plačali. Enkratni ali kratkotrajni obiski vse to še prenesejo, a težava je, ko se minute v čakalnici spremenijo v ure, ali pa je obisk bolnišnice tako reden, da se vam ta dodaten strošek parkiranja začne poznati. "Narobe je, da se za zaslužek izkorišča bolezen drugih. Meni se bolj izplača, da se do ljubljanskega univerzitetnega kliničnega centra zapeljem s taksijem," pravi Duša Hlade Zore, zastopnica pacientovih pravic za ljubljansko območje.

Iskanje prostega parkirnega mesta v okolici UKC Ljubljana je v večini primerov dolgotrajno in stresno, predvsem pa bolnika precej stane. Večina najprej preveri svojo srečo in se zapelje po okoliških ulicah, kjer so parkirna mesta praviloma cenejša, a zato tudi navadno zasedena. Drugače je na (zasebnih) parkiriščih, kjer bolniki prosto parkirno mesto hitro najdejo, a ga tudi drago plačajo.

Najcenejše je parkiranje na Parkirišču klinični center, kjer je treba za uro parkiranja med tednom odšteti 1,5 evra, med vikendom en evro. Enkrat več stane parkirna ura v parkirnih hišah Šentpeter in Meksiko, natančneje: prva ura dva evra, vsaka naslednja pa še 50 centov več. To omenjeni parkirni hiši uvršča med najdražje. (Cenejša je celo parkirna hiša Kongresni trg v strogem centru prestolnice, kjer parkirna ura stane 1,5 evra – če parkirate za tri ure – vsaka naslednja pa stane 2,4 evra.)

parkirnine bolnišnice
N1

Kako je drugje po državi?

Parkirno hišo ob Univerzitetnem kliničnem centru Maribor upravlja podjetje Best in Parking, s katerega so nam odgovorili, da parkirna ura stane 1,5 evra, dnevna parkirna karta pa znaša 13 evrov. “Cene za kratkoročno parkiranje so enake od leta 2012. Kakšne bodo v prihodnjem letu, še ni znano, saj čakamo na odločitev lastnika.” Pojasnili so, da bistvenih pripomb pacientov oziroma uporabnikov na ceno parkiranja ne zaznavajo, podobno so povedali tudi v slovenskih bolnišnicah po državi.

V Splošni bolnišnici Murska Sobota so dodali, da prej zaznavajo pripombe glede prostih parkirnih mest. “Na zunanjem parkirišču je zagotovljenih 225 parkirnih mest, vseh parkirišč skupaj pa je 658, vključno s parkirnimi mesti za invalidne osebe,” so sporočili. Na parkirišču pred bolnišnico parkirna ura stane 50 centov, medtem ko je v notranjem kompleksu bolnišnice prvih 15 minut brezplačnih, nato parkirnina znaša dva evra na uro.

Za največ dve uri parkiranja ob Splošni bolnišnici Slovenj Gradec boste odšteli 50 centov, vsaka nadaljnja ura stane še 50 centov. Podobno je tudi v Novem mestu, kjer pa vsaka nadaljnja ura stane en evro. Parkiranje je še cenejše ob Splošni bolnišnici Izola, prvih 30 minut je namreč brezplačnih, nato pa cena za vsake štiri začetne ure parkiranja znaša en evro.

V Celju imate dve možnosti. Parkirate lahko na manjšem parkirišču, ki ga upravlja bolnišnica, a je na voljo le 60 parkirnih mest. Cene so terminsko določene:

  • od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro: 1 evro/ura,
  • od ponedeljka do petka med 16. in 8. uro: 0,5 evra/ura,
  • sobota, nedelja in prazniki: 0,5 evra/ura,
  • prvih 15 minut parkiranja je brezplačnih.

Drugo možnost za parkiranje imate v parkirni hiši Glazija, ki jo upravlja ZPO Celje, d. o. o. Parkirnina do dveh ur znaša 1,8 evra, nato je cena za vsako naslednjo uro odvisno od tega, koliko časa imate svoje vozilo v parkirni hiši parkirano:

  • od treh do šestih ur: 0,60 evra,
  • od sedmih do osmih ur: 0,45 evra,
  • od devetih do 12 ur: 0,30 evra,
  • od 13 do 24 ur: 0,20 evra.

Imajo pa brezplačno parkiranje na voljo vsi krvodajalci, ki morajo na oddelku po odvzemu krvi kot dokaz prevzeti potrdilo. Parkirna mesta ob Splošni bolnišnici Brežice, dr. Franca Derganca in Ptuj so v celoti brezplačna.

Koliko stane triurni obisk zdravnika?

“Če greš k zdravniku, se tri ure obrnejo takoj,” meni Duša Hlade Zore, zastopnica pacientovih pravic za ljubljansko območje, na katerem so parkirnine najvišje. Koliko vas tak obisk zdravnika stane v posameznih slovenskih bolnišnicah, prikazuje spodnja grafika.

“Narobe je, da se za zaslužek izkorišča bolezen drugih. Meni se bolj izplača, da se do ljubljanskega univerzitetnega kliničnega centra zapeljem s taksijem. Tudi bolj priročno je, saj te voznik pobere pred domačimi vrati in te odloži pred bolnišničnimi.” Hlade Zore je povedala, da so cenejša parkirišča na ulicah v okolici naše največje bolnišnice zasedena že pred 7. uro zjutraj, saj morajo parkirati tudi zaposleni v UKC Ljubljana, hkrati pa to pomeni, da je parkiranje za bolnike misija nemogoče ali pa zelo drago. Dodala je, da do danes na račun visokih parkirnin od bolnikov ni prejela še nobene pritožbe.

Zdravniška zbornica poziva k povezovanju z lokalno skupnostjo

V zdravniški zbornici medtem rešitev vidijo v povezovanju zdravstvenih organizacij z lokalno skupnostjo. “Pozdravljamo rešitve, ki bolnikom in svojcem omogočajo boljšo dostopnost. V primeru Mestne občine Ljubljana so to denimo dodatne linije mestnega avtobusa, ki pelje neposredno s parkirišč P+R do bolnišnic, ali uvedba klinko kavalirja na območju UKC Ljubljana ter Onkološkega inštituta”. Ta je namenjen predvsem starejšim ter gibalno in senzorno oviranim osebam.

klinko kavalir
MOL

V zdravniški zbornici so prepričani, da bi s “takšnimi primeri dobrih praks lahko bistveno olajšali dostopnost do bolnišnic, vendar je zanjo potrebno vključevanje vseh deležnikov, predvsem lokalne skupnosti”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje