Partnerka predsednika vlade Tina Gaber razsvetlila Ljubljano (VIDEO)

Magazin 01. Dec 202319:29 24 komentarjev
Prižig lučk v Ljubljani in Tina Gaber ter podžupan Aleš Čerin
Foto: Žiga Živulović jr. /Bobo

Ljubljana je tradicionalno ob začetku decembra zasijala v soju lučk, ki zaznamujejo čas božično-novoletnega meseca. Luči v prestolnici je prižgala partnerka predsednika vlade Roberta Goloba Tina Gaber s podžupanom Alešem Čerinom.

Prižig lučk je v petek popoldne zaznamoval začetek prazničnega decembra v prestolnici. Na Prešernovem trgu in v njegovi bližini se je kljub slabemu vremenu zbrala množica ljudi, ki so dogodek želeli spremljati v živo.

Letos je praznične lučke prižgala partnerka predsednika vlade Roberta Goloba Tina Gaber, ki je skupaj s podžupanom Alešem Čerinom pritisnila na gumb. Dogodka se je udeležil tudi premier.

Naslov letošnje novoletne okrasitve je “Oni smo mi”. Avtor koncepta okrasitve je umetnik Urban Modic. Staro mestno jedro krasi več kot 50 kilometrov prazničnih lučk in okoli 850 svetlobnih teles oziroma skulptur ter 48 lampijonov, ki so jih izdelali ljubljanski osnovnošolci in krasijo drevesa v parku Zvezda. Kot so sporočili iz turistične organizacije Turizem Ljubljana, so nove skulpture v veliki meri izdelane iz recikliranih elementov preteklih postavitev in delov odsluženih javnih svetilk, velik del skulptur, ki so delo pokojnega avtorja Zmaga Modica, pa je originalnih, vendar na novo koncipiranih po smiselnih enotah.

Robert Golob in Tina Gaber na prižigu lučk Robert Golob in Tina Gaber na prižigu lučk
Foto: Žiga Živulović jr. /Bobo
Tina Gaber in Robert Golob Tina Gaber in Robert Golob
Foto: Žiga Živulović jr. /Bobo
Tina Gaber in Robert Golob Tina Gaber in Robert Golob
Foto: Žiga Živulović jr. /Bobo
Tina Gaber in Robert Golob Tina Gaber in Robert Golob
Foto:

Prešernov trg prav tako krasi leteči krožnik, ki po pojasnilih Turizma Ljubljana prikazuje miroljubno in spoštljivo srečanje različnih kultur. Tradicionalno je tudi letos eden od osrednjih elementov novoletne Ljubljane božična smreka na Prešernovem trgu, ki je visoka 20 metrov, težka več kot štiri tone in okrašena s približno desetimi kilometri luči. Posekali so jo na Trpinčevi ulici na Fužinah. Po tem, ko sta Prešernov trg že krasili Melanija in Nataša, se je letos smreke oprijelo ime Tina. Prestolnico bo sicer do začetka januarja krasilo deset božičnih dreves.

Ljubljana bo okrašena vse do 7. januarja 2024. Okrasitev je stala 220.000 evrov.

Trenutek, ko je Ljubljana zasijala v prazničnih lučkah

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje