Pečečnik bo ovadil mlade protestnike s podnebnega štrajka

Slovenija 03. Mar 202320:29 37 komentarjev

Lastnik večjega dela bežigrajskega stadiona Joc Pečečnik bo aktiviste, ki so med podnebnim štrajkom vdrli na stadion, ovadil. Pravi, da sicer podpira podnebne proteste, a ne želi, da se na njegovem zasebnem zemljišču sadijo drevesa.

Po uradnem delu protestnega shoda Mladih za podnebno pravičnost je del aktivistov zavzel bežigrajski stadion. Ta je sicer zaklenjen in ni odprt za javnost, a so ga udeleženci odprli in na njem posadili drevesa. S tem so želeli pokazati, da se mora mesto namenjati ljudem, ohranjati se morajo zelene površine, kulturna dediščina, ne pa prepuščati, da kapital prevzema Ljubljano.

Ker je bežigrajski stadion v zasebni lasti, so policisti zaradi vdora na zasebno zemljišče in motenja posesti popisali aktiviste. Identificirali so 48 ljudi, med njimi dva mladoletna, so sporočili z ljubljanske policijske uprave. O vseh okoliščinah bodo obveščali pristojno državno tožilstvo, lastnika objekta pa so napotili na zasebno tožbo.

Znameniti bežigrajski stadion, delo arhitekta Jožeta Plečnika, si lasti Bežigrajski športni park, katerega lastnik je prek podjetja Elektronček Joc Pečečnik. Za POP TV je ta dejal, da sicer podpira podnebne proteste, da pa bo mlade zaradi vdora na tuje zemljišče ovadil. “Absolutno. Vse, kar je možno, bomo preučili in uvedli. Jaz na nobenem zasebnem dvorišču ne sadim dreves in ne želim, da se bodo sadila tudi na našem zasebnem zemljišču,” je povedal.

Preberite še: Metallica, domobranci in legendarni gol na zdaj zaklenjeni mojstrovini

Policija preverja tudi okoliščine kršitve zakona o javnih zbiranjih, saj prijavljeni javni shod ni potekal v skladu s prijavljenim programom. Prav tako še zbira obvestila o zaznanih kršitvah cestnoprometne zakonodaje, saj so udeleženci hodili po cesti, s tem ogrožali in ovirali promet ter povzročili zastoje v prometu. V primeru dodatno zaznanih kaznivih dejanj ali prekrškov bodo izvedeni ukrepi v skladu z zakonodajo, so napovedali.

Protest za podnebno pravičnost Ljubljana
N1

“Naj poudarimo, da spoštujemo in podpiramo izražanje mnenj, vendar so tudi ti udeleženci, tako kot vsi drugi, dolžni spoštovati slovensko zakonodajo, in tukaj policija ne bo delala razlik,” so še zapisali predstavniki policije.

Organizatorji zavračajo tovrstni odnos policije

Organizatorji protesta so v odzivu na policijsko ugotavljanje identitete udeležencev shoda zapisali, da je šlo za “povsem miren in nenasilen shod, zato ne razumemo, niti nam ni bilo pojasnjeno, zakaj se je policija odločila ukrepati na takšen način”. Pravijo, da jih policija na popisovanje ni niti opozorila.

Preberite še: Podnebni štrajk: mladi zavzeli bežigrajski stadion, policisti so jih popisali

“Tovrstni odnos policije strogo zavračamo, predvsem zato, ker so bile v večji meri legitimirane dijakinje in dijaki, kar dojemamo kot hud pritisk na mlade, ki niso finančno neodvisni,” so navedli.

“Mladi se borimo za prihodnost, za javno dobro, za zeleni prehod in za podnebno pravičnost, oblast, policija in kapital pa nas pri tem očitno želijo ustaviti,” so dodali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje