Pečečnik pripravljen prodati svoj delež stadiona, a država zanj nima denarja

Kultura 19. Nov 202210:36 > 10:47 12 komentarjev
odprimo stadion
Plečnikov stadion. (Foto: Janez Zalaznik)

Nekdanji minister za kulturo Vasko Simoniti se je s poslovnežem Jocem Pečečnikom že dogovarjal za odkup njegovega deleža Plečnikovega stadiona, a je zdajšnje vodstvo ministrstva namero ustavilo. Kot poroča Dnevnik, na ministrstvu pravijo, da v proračunu denarja za nakup ni. Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije pa je znova ocenil, da projekt ni skladen s predpisi, ki varujejo kulturni spomenik.

“Novi kulturni ministrici Asti Vrečko in premierju Robertu Golobu sem poslal jasno sporočilo, da sem pripravljen prodati, če želi država kupiti,” je pred dnevi v pogovoru za Delo povedal Joc Pečečnik. Kot je še dejal Pečečnik, kupoprodajne pogodbe s prejšnjo vlado ni želel podpisati izključno zaradi “higiene v odnosu do nove vlade”. “Gre za 18 milijonov evrov ali pa nam plačajo z eno nepremičnino v vrednosti osem milijonov in deset milijonov kupnine. Sam si tega ne želim prodati, če pa je to želja države, sem pripravljen prodati, da ne bom moteč dejavnik v središču mesta,” je še dejal za Delo.

Na kulturnem ministrstvu pa so za današnji Dnevnik potrdili, da se ministrica s Pečečnikom doslej še ni pogovarjala. Glede na dejstvo, da ministrstvo v proračunih za prihodnji dve leti nima denarja za Plečnikov stadion, je, kot kaže, malo verjetno, da bi ministrstvo nadaljevalo pogajanja o nakupu Pečečnikovega deleža.

Na ministrstvu za kulturo so zagotovili, da iščejo trajno rešitev za spomenik, ki bi zagotovila ohranitev Plečnikove dediščine. “Območje predstavlja velik potencial za razvoj javnega prostora za Bežigradom, ki ga želi ministrstvo razvijati skupaj z mestno občino,” so poudarili. Zagovarjajo stališče, da so najboljši primeri prenov, ohranjanja in oživitve kulturne dediščine tisti, kjer je dediščino odkupila in jo upravlja lokalna skupnost.

Na ministrstvu so povedali, da so naročili izdelavo novelacije konservatorskega načrta. Ta naj bi pokazala, kolikšen delež spomenika je v slabem stanju, koliko je uničenega in kaj je mogoče restavrirati. Ministrstvo naj bi prav tako pripravilo finančno oceno prenove stadiona in situ. Ta ocena bo nato služila kot osnova za razmislek o možnih pristopih k oživitvi stadiona, so še dodali na ministrstvu.

Če država ne bo hotela kupiti njegovega deleža na stadionu, je Pečečnik napovedal, da bo pridobil gradbeno dovoljenje in izvedel projekt. A ta načrt je še vedno negotov ravno zaradi postopka pridobivanja gradbenega dovoljenja. Ministrstvo za okolje in prostor namreč vnovič vodi postopek izdaje dovoljenja. Do sprememb je prišlo tudi na ravni Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, ki je na pobudo okoljskega ministrstva izdal dopolnitev h kulturnovarstvenemu mnenju iz februarja 2021 in tudi v tem dokumentu vztraja, da projekt ni skladen s predpisi, ki varujejo kulturni spomenik. Zavod ugotavlja, da Pečečnikov projekt predstavlja “popolno podreditev spomenika novim posegom” in da za ohranitev kulturnega spomenika ni dovolj zgolj ohranitev posameznih dediščinskih elementov”.

O usodi in pomenu Plečnikovega stadiona smo pred časom pisali tudi v rubriki Poglobljeno. Več o tem, kakšni uspehi in porazi so se tam vrstili, kakšne zgodovinske trenutke je videl, kakšno kulturno vrednost nosi … in kako pomembno je, da to izjemno kulturno dediščino ohranimo in naredimo dostopno za vse, preberite v prispevku Metallica, domobranci in legendarni gol na zdaj zaklenjeni mojstrovini.

Odprimo stadion
Janez Zalaznik

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje