Pediater o samotestiranju: Otroci si pri tej starosti dnevno vrtajo po nosu

Koronavirus 16. Nov 202112:56 > 13:55 1 komentar
Denis Baš
N1

Jutri bo v šolstvu začelo veljati obvezno samotestiranje učencev. Kot je povedal pediater Denis Baš, je veliko otrok hospitaliziranih, zato je še bolj pomembno, da odrasli naredijo domačo nalogo in se cepijo, upoštevajo pogoj PCT in otroke spodbujajo k spoštovanju ukrepov.

Vladni odlok o obveznem samotestiranju za vse učence bo začel veljati jutri. V zadnjih dneh imajo nekateri starši pomisleke o tem ukrepu. Že nekaj časa so v šolah obvezne tudi maske.

“Ne podcenjujmo otrok. V svojih ambulantah prejemamo vprašanja, kako bo otrok med poukom zdržal z masko, kako se bo samotestiral. Otroci se hitro privadijo. Maska ne povzroča nobenih težav s kisikom,” je o prenovljenih ukrepih v šolstvu na vladni novinarski konferenci povedal pediater Denis Baš.

“Stvar je enostavna, neboleča, ne pušča posledic”

“Otrok bo pred začetkom pouka opravil samotestiranje. Otroci si pri tej starosti dnevno vrtajo po nosu. Stvar je enostavna, neboleča, ne pušča posledic. S tem otroka, ki še nima znakov okužb, izločimo iz razreda in preprečimo širjenje okužb,” je dodal Baš.

Opozoril je, da so v šolah tudi otroci, ki bi jim lahko bolezen povzročila številne zdravstvene težave.

“Otroci imajo doma družinske člane, ki so tudi lahko zdravstveno zelo ogroženi in zaradi okužb lahko resno zbolijo. Pediatri podpiramo varno šolsko okolje in ti ukrepi so namenjeni temu,” je še dejal Baš.

Starše je pozval, naj nestrinjanje o samotestiranju podajo na konstruktiven način in naj otroka ne izključijo iz procesa šolanja.

Sekcija za primarno pediatrijo je sicer objavila posnetek, ki prikazuje samotestiranje sedemletnega fanta Bora:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje