Peking Janševe izjave o Tajvanu označil za nevarne

Slovenija 19. Jan 202210:32 > 13:34 15 komentarjev
Premier Janez Janša
Kabinet predsednika vlade

Predsednik vlade Janez Janša je v pogovoru za indijsko nacionalno televizijo Doordarshan dejal, da Slovenija podpira suvereno odločitev Tajvancev o neodvisnosti od Kitajske, in med drugim razkril, da s Tajvanom potekajo pogovori o "izmenjavi predstavništev". Na kitajskem zunanjem ministrstvu so izjave slovenskega premierja označili za nevarne in izrazili ostro nasprotovanje. Janša se je na kitajske kritike odzval z besedami, da ima velika večina držav članic EU gospodarska predstavništva na Tajvanu in obratno.

Predsednik vlade Janez Janša je v ponedeljek sodeloval v pogovorni oddaji za indijsko nacionalno televizijo Doordarshan in med drugim odgovarjal na vprašanja o slovensko-kitajskih odnosih in neodvisnosti Tajvana. Pogovor so povzeli tudi na spletni strani premierjevega kabineta. Na vprašanje urednika Ramesha Ramachandrana, kakšna je slovenska perspektiva oziroma pogled na indijsko-pacifiško regijo in kakšni so odnosi s Kitajsko v zadnjem času, je Janša odgovoril:

/ … / Vprašali ste me o Tajvanu. Mislim, da vsak, ki pozna zgodovino in ve, da so zakoniti kitajski nasledniki in kar je ostalo od Kitajske, pobegnili v Tajvan, in mi podpiramo suvereno odločitev Tajvancev. Če se bodo svobodno, brez prisile, vojaškega posredovanja, izsiljevanja ali strateškega goljufanja, kot se trenutno dogaja v Hongkongu, odločili, da bi bili radi del Kitajske, bomo to podprli. Če pa tajvansko ljudstvo želi živeti neodvisno, ga bomo podprli tudi pri tem. Mislim, da je to glavna težava. Vprašanje in delitve glede Tajvana se vrtijo okrog tega, in mislim, da moramo biti načelni in da moramo sodelovati. Kot sem rekel že na začetku, je Indija tu ključna, da zagotovi ravnovesje moči in s tem temelje za kakršnokoli mirno rešitev. /…/

O krepitvi slovensko-tajvanskih odnosov

Med drugim je Janša ostro kritiziral Kitajsko zaradi odziva na napoved Litve o odprtju diplomatskega predstavništva v Tajvanu in tajvanskega v Litvi. Poudaril je, da ima veliko članic EU “takšna ali drugačna predstavništva v Tajvanu”, pri čemer je po Janševih besedah nekaj manj pomembnih razlik v poimenovanju. Kitajska je po premierjevem mnenju v primeru Litve šla krepko dlje od običajnega protestiranja.

”Poskus izolacije majhne države, ki se je pred 30 leti prav tako borila za svojo neodvisnost, je strašljiv,” je dejal. ”Uradno je EU podprla Litvo in mislim, da kakršenkoli nadaljnji pritisk na Litvo in nekatere druge države v Evropi kitajski vladi ne bo koristil. Dobri trgovinski odnosi so v skupnem interesu. Če skuša ena stran škodovati tem odnosom, bi morda lahko imela kratkoročno korist, dolgoročno pa smo vsi poraženci,” je opozoril slovenski premier.

Na vprašanje, ali Janša meni, da bomo v prihodnje krepili svoje vezi s Tajvanom, podobno, kot je to storila Litva, pa je premier Janša odgovoril:

/…/ Pravzaprav imamo s Tajvanom normalne odnose. Ko smo lani v Taipeju videli nekaj dobrih protipandemičnih ukrepov, sem osebno poklical tajvanskega ministra za zdravje in imela sva avdio-video konferenco, v okviru katere sva si izmenjala izkušnje. Osebno sem Tajvan do zdaj obiskal štirikrat ali petkrat. Gre za demokratično državo. Zato je tudi težko poslušati prestolnico z enostrankarskim sistemom, ki predava o demokraciji in miru po svetu. Tajvan je demokratična država, ki spoštuje vse mednarodne demokratične standarde, vključno z mednarodnim pravom. Škoda je, da Kitajska nasprotuje članstvu Tajvana v Svetovni zdravstveni organizaciji. Mislim, da bi tudi Kitajski koristilo, če bi bila sosednja država članica takšne organizacije, saj smo prav v tej pandemični situaciji videli, da virus ne pozna meja. /…/

Tajvan
PROFIMEDIA

Ob tem je razkril, da ”delamo na izmenjavi predstavništev”, hkrati pa zatrdil, da ”to ne bo na ravni veleposlaništev”. /…/ To bo predstavništvo na enaki ravni, kot jih ima že veliko držav članic EU. In odkrito povedano, mislim, da bi, če bi imeli v preteklih letih močnejše koalicije, takšna trgovinska predstavništva ustanovili že v preteklosti, ker je to vprašanje skupne koristi. Ko sem govoril s slovenskimi poslovneži, ki trgujejo s Tajvanom, so mi povedali, da trgujejo s Tajvanom, a podjetja iz Tajvana trgujejo tudi s celinsko Kitajsko. Torej, to počnejo med seboj, a hkrati nasprotujejo enakim odnosom med Tajvanom in drugimi državami, kar je smešno. /…/

Janša je bil med drugim kritičen tudi do odziva Kitajske na pandemijo covida-19. Opozoril na odgovornost za izbruh pandemije, o čemer da ”se bo treba še pogovoriti” in da ”bi kitajske oblasti morale odgovarjati”, ker da sveta niso pravočasno obveščale o grožnji koronavirusa.

Celoten intervju si lahko preberete na vladnih straneh.

Tajvan je nedeljiv del kitajskega ozemlja

Na Janševe odgovore so se danes odzvali na kitajskem zunanjem ministrstvu. Njegove izjave so označili kot nevarne. “Tajvan je nedeljiv del kitajskega ozemlja. Vlada Ljudske republike Kitajske je edina legitimna vlada, ki predstavlja celotno Kitajsko. Načelo ene Kitajske je splošno priznano pravilo mednarodnih odnosov in univerzalen konsenz mednarodne skupnosti,” je na današnji novinarski konferenci v Pekingu povedal tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Džao Lidžian.  “To je tudi politični temelj odnosov med Kitajsko in Slovenijo ter Kitajsko in Evropo,” je dodal po poročanju kitajskega spletnega portala v angleškem jeziku CGTN. Tajvansko zunanje ministrstvo je medtem na Twitterju izrazilo “hvaležnost” slovenskemu premierju za “odločno podporo”.

Janša se je na kritike odzval na svojem profilu na Twitterju. Zapisal je, da ima velika večina držav članic EU gospodarska predstavništva na Tajvanu in obratno. “Le ponosni nasledniki diktature lahko nasprotujejo enakopravni in suvereni evropski politiki Slovenije in pristajajo na drugorazrednost. Ker so na Kitajskem na oblasti njihovi vzorniki,” je zapisal v odzivu na tvit Milana Brgleza. Ta je sicer komentiral, da gre za “nesramno in noro privatizacijo zunanje politike”.

Hrvaški mediji: Janša vstopa v vojno s Pekingom

Izjave slovenskega premierja odmevajo ne samo na Kitajskem, temveč so njegove odgovore povzeli tudi nekateri tuji mediji, med njimi Politico. Hrvaški Jutarnji list je novico pospremil z naslovom, da Janša vstopa v vojno s Pekingom. Kot so zapisali, je Slovenija postala zadnja evropska država, ki se je odločila ‘stopiti’ na žulj močni Kitajski, ko gre za vprašanje o Tajvanu in krepitvi trgovinske vezi z otokom, ki ga Kitajska že desetletja, kljub njegovi administrativni neodvisnosti, označuje za svoje ozemlje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje