Pergam za spremembo zakona o delovnih razmerjih

Slovenija 13. Okt 202120:17 0 komentarjev
Pergam
Srdjan Živulović/BOBO

Konfederacija sindikatov Slovenije Pergam podpira predlog novele zakona o delovnih razmerjih. Menijo namreč, da veljavna ureditev delodajalcem omogoča izrekanje opozoril, ki niso podvržena nobeni samostojni presoji in so namenjena poskusom discipliniranja zaposlenih. Sindikat policistov Slovenije, ki je predlagatelj novele mora 5000 podpisov zbrati do 11. decembra.

Konfederacija sindikatov Slovenije Pergam podpira predlog novele zakona o delovnih razmerjih, ki so ga pripravili v Sindikatu policistov Slovenije. Kot so zapisali, ugotavljajo, da veljavna ureditev delodajalcem omogoča izrekanje opozoril, ki niso podvržena nobeni samostojni presoji. “Pogosto opažamo izdajanje opozoril tudi v povsem očitno neutemeljenih primerih, ki so namenjeni izključno poskusom discipliniranja zaposlenih, neredko tudi delavskih predstavnikov,” so zapisali v Pergamu.

Obžalujejo, da vlada z vztrajanjem pri kršitvah pravil o delovanju Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) in s svojo pasivnostjo do poskusov obnovitve socialnega dialoga v okviru ESS ne omogoča njegovega delovanja. “To onemogoča tudi obravnavo predmetne spremembe zakona o delovnih razmerjih v okviru ESS, čeprav bi bilo smiselno in potrebno, da bi bil omenjeni predlog predmet obravnave v okviru socialnega dialoga,” so prepričani v Pergamu.

Spremembe bi preprečile zlorabo opozorila

Svoje člane so zato pozvali, da oddajo svoj overjeni podpis v podporo vložitvi predloga novele zakona o delovnih razmerjih v DZ. Pričakujejo namreč, da bi spremembe preprečile nadaljnje zlorabe instituta opozorila pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi v praksi.

Danes se je začel 60-dnevni rok za zbiranje podpisov volivcev za podporo predlogu novele zakona o delovnih razmerjih. Zadnji dan za zbiranje potrebnih 5000 podpisov je 11. december.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!