Pet kandidatov za urednika MMC RTVS. Krožijo nekatera imena

Slovenija 19. Maj 202317:18 1 komentar
RTV Slovenija
SrdjanŽivulović/BOBO

Za odgovornega urednika Multimedijskega centra RTVS je prispelo pet prijav. Med prijavljenimi sta neuradno tudi Ksenja Tratnik ter Ksenija Koren.

Na ponovljeni razpis za odgovornega urednika Multimedijskega centra RTVS je prispelo pet prijav, so za STA navedli na zavodu. Med prijavljenimi sta po neuradnih informacijah STA tudi tokrat novinarka in urednica na MMC Ksenja Tratnik ter nekdanja novinarka in nekdanja piarovka v kabinetu premiera v času druge vlade Janeza Janše Ksenija Koren.

Na lanski razpis za odgovornega urednika uredniško producentske enote Multimedijski center (MMC) so popolne prijave oddali trije kandidati, poleg Tratnikove in Korenove še kulturnik Dušan Hedl. Izbranega kandidata bi moral imenovati generalni direktor Radiotelevizije Slovenije (RTVS) Andrej Grah Whatmough na predlog direktorjev Radia Slovenija Mirka Štularja in Televizije Slovenija Uroša Urbanije, ki so od decembra lani vsi vršilci dolžnosti. Zahtevani pogoj za imenovanje je bilo pozitivno mnenje večine programskih delavcev v uredništvu oziroma soglasje programskega sveta RTVS.

Člani uredništva MMC so na septembrskem izrekanju prepričljivo podprli Tratnikovo, ki je dobila 28 glasov oz. 93,3 odstotka vseh, ki so lahko glasovali. Hedl je dobil eno pozitivno mnenje, Korenova pa nobenega, so za STA takrat pojasnili na MMC.

A se Urbanija in Štular nista uspela uskladiti o predlogu, ampak je Štular predlagal Tratnikovo, Urbanija pa Korenovo. Med njima bi Grah Whatmough lahko izbral, a je to videl kot najslabšo možnost. Glede na to se je raje odločil za ponovitev razpisa, ki je bil nato objavljen 26. aprila. Rok za prijavo je bil 12. maj.

V skladu z njim mora kandidat imeti denimo najmanj pet let delovnih izkušenj z referencami o uspešnosti v kulturno-umetniški dejavnosti oziroma v dejavnostih, povezanih z množičnimi občili, poznati mora problematiko RTV-dejavnosti in imeti vodstvene in organizacijske sposobnosti. Obenem ne sme biti funkcionar politične stranke, prav tako ne sme imeti lastniških deležev ali trajnih pogodbenih stikov s poslovnimi partnerji RTVS.

V. d. vodje MMC je zdaj Anže Ančimer, v. d. urednika uredništva za nove medije pa Igor Pirkovič, ki je bil za urednika tega uredništva imenovan marca lani. Novinarji na zavodu, ki od 23. maja lani stavkajo, so sicer večkrat izpostavili nezadovoljstvo z imenovanjem Pirkoviča in med drugim zahtevali njegov odstop.

Slabe razmere na zavodu je aktualna vlada želela urediti z novelo zakona o RTVS, ki je bila potrjena tudi na referendumu novembra lani. A je ustavno sodišče pri obravnavi pobude za oceno njene ustavnosti februarja do končne odločitve zadržalo izvajanje dela novele. Odtlej je zadevo imelo na mizi že večkrat, uvrščena pa je tudi v predlog dnevnega reda ponedeljkove seje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje