Pet milijonov evrov za povezovanje v kmetijstvu in gozdarstvu

Slovenija 24. Maj 202420:51 0 komentarjev
Simbolična fotografija (Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO)

Za povezovanje v kmetijstvu in gozdarstvu je na voljo pet milijonov evrov nepovratnih sredstev. Vloge bo mogoče pri Agenciji RS za kmetijske trge in razvoj oddati med 17. junijem in 29. avgustom.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je danes v uradnem listu objavilo javni razpis za ukrep finančne podpore ustanovitvi in začetnemu delovanju kolektivnih oblik sodelovanja v kmetijskem in gozdarskem sektorju. Na voljo je pet milijonov evrov nepovratnih sredstev.

Namen javnega razpisa je podpreti ustanovitev in zagon delovanja skupin proizvajalcev, ki so ustanovljene z namenom skupne prodaje blaga na način, da upravičenec od svojih članov kupi proizvode z namenom priprave za prodajo, centralizacijo prodaje in dobavo kupcem. Na razpis se tako lahko prijavijo organizacije proizvajalcev.

Od skupaj pet milijonov evrov je največ razpisanih sredstev, po 1,5 milijona evrov, namenjenih za organizacije proizvajalcev s področja kmetijstva ter za skupine proizvajalcev za skupno trženje proizvodov s področja kmetijstva.

Milijon evrov je na voljo za skupine proizvajalcev za izvajanje shem kakovosti, po pol milijona evrov pa za skupine proizvajalcev za skupno trženje s področja gozdnih lesnih proizvodov ter za skupine pridelovalcev in predelovalcev ekoloških in integriranih kmetijskih pridelkov ali živil.

Dve tretjini razpisanih nepovratnih sredstev bo ministrstvo zagotovilo iz državnega proračuna, preostalo tretjino pa iz evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.

Vloge bo mogoče pri Agenciji RS za kmetijske trge in razvoj oddajati v času od 17. junija do vključno 29. avgusta.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!